"Som minister synes jeg ikke, at man skal gå tilbage som ordfører på sit eget område", siger afgående undervisningsminister Christine Antorini.

Antorini efter valget: Jeg skal ikke være skoleordfører

”Pas godt på vores fælles folkeskole”, lyder afgående undervisningsminister Christine Antorinis råd til sin efterfølger. Hun tror selv, at folkeskolereformen har haft betydning for, at hun fik færre stemmer ved dette valg. Og hun vil ikke gå efter at være uddannelsesordfører for Socialdemokratiet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Christine Antorini er i gang med at pakke ned. Både mentalt og fysisk. Efter fire år som undervisningsminister skal hun finde sin plads som oppositionspolitiker. På vej væk fra ministertaburetten tror hun på, at de ændringer i folkeskolen, som hun har stået i spidsen for at gennemføre med folkeskolereformen også vil leve, når hun ikke længere har det øverste politiske ansvar.

"Jeg håber alt det bedste for den nye skole. Nu har den været i gang i et år. Vi har et meget bredt politisk flertal bag den nye skole. Skolen og lærerne, pædagogerne og forældrene og ledelserne får ro til at gennemføre alle elementer i skolereformen på den bedste måde. Det har jeg en god formening om vil ske - for det er et bredt forlig. Og det er det, som giver ro", siger Christine Antorini.

Portræt: Fra rockstjerne til boksebold

Da hun tiltrådte som minister vandrede hun i helfigur ind på forsiden af fagbladet Folkeskolen med budskabet om, at hun glædede sig til et bredt samarbejde. Og det føler hun, hun har opnået.  

"Vi har givet hinanden håndslag på, at det er de lange spor. Og vi skal gøre os umage med at passe på den fælles folkeskole med at gøre alle så dygtige som mulige", siger hun. 

Hun håber, at lærernes efteruddannelse kommer mere i spil, end det er sket indtil nu, og at elementer som lektielæsning og faglig fordybelse "får den kvalitet, som de skal have". Hun håber også, at skolerne for alvor for etableret et samspil med erhvervslivet og foreningslivet.

"Mit bedste råd er, at vi løfter det i fælleskab fremadrettet. Og det har jeg en god forventning om kommer til at ske - også fordi, der er lavet en ny overenskomst mellem KL og Danmarks Lærerforening".

Ærgerlig over lærerkonflikt

25. april 2013 står Christine Antorini til pressemøde på Christiansborg sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og statsminister Helle Thorning Schmidt. Sammen præsenterer de et regeringsindgreb, der betyder, at lærernes arbejdstid siden er reguleret ved Lov 409. Blot fire måneder efter, hun som undervisningsminister har præsenteret tankerne i en ny folkeskolereform.

Tyveri ved højlys dag - millioner forsvandt med regeringsindgreb

"Det jeg synes, har været allermest ærgerligt er, at DLF og KL ikke blev enige i overenskomstforhandlingerne. Og at der kom en konflikt, der var ødelæggende for at få en god start for en ny skolereform", siger Christine Antorini. "Der er ingen tvivl om, at der er mange, der er forbandede over indgrebet, konflikten og arbejdstidsreglerne. Men der er ligeså mange der kommer og siger, at de er glade for indholdet i skolereformen".

Selv tror hun ikke, hun kunne have handlet anderledes i forbindelse med regeringsindgrebet.

"Jeg kunne ikke have gjort noget anderledes, for det er ikke mit bord. Det var stort set alle partier, der stod bag regeringsindgrebet, for der skete ikke noget imellem parterne. Man kan ikke have, at hele skoleområdet, går i stå. Det nærmede sig afgangsprøver og eksamenstiden".

Hun håber, at skolens parter er klar til at lægge konflikt og regeringsindgreb bag sig.

"Jeg ville ønske, at vi snart når der til, at vi ikke hele tiden er nødt til at snakke konflikt. Der er gået to år. Ikke for at forklejne, hvordan det har været, men vi har været igennem det. Rammerne ligger fast. Der er et bredt politisk flertal uanset, hvilken regering, der er. Lad os få det bedste ud af det. Det er der faktisk også mange lærere, der godt kan se ideen med".

Dalende stemmetal

Christine Antorini er valgt i Nordsjællands Storkreds. I 2011 satte 10.408 vælgere krydset ved hendes navn. Den 18. juni var det faldet til 8.193. Selv er hun ret sikker på, at netop folkeskolereformen har haft betydning.

"Jeg var spændt på, hvor meget det ville fylde. For det er en diskussion, der har fyldt enormt meget. Men jeg er godt tilfreds. Selvom jeg er gået tilbage i forhold til sidst, hvor jeg fik et fremragende personligt valg. Mit bedste gæt, det er, at der er nogen, der ikke har brudt sig om det, og derfor er jeg gået tilbage. Det gode er, at det ikke er gået udover Socialdemokraterne. For samlet set, er socialdemokraterne gået frem i Nordsjælland".

Fremadrettet regner hun ikke med, at det bliver hende, der står foran mikrofonen, når journalister søger Socialdemokratiets svar på folkeskolens udfordringer.

"Jeg kommer sikkert til at lave noget andet. Som minister synes jeg ikke, at man skal gå tilbage som ordfører på sit eget område. Der er så mange andre kræfter. Det skal være personuafhængigt. Det her skal være funderet i, at det er noget vi vil i Danmark. En skole der udvikler sig på den her måde. Og det er sådan et forlig, vi har fået".

Powered by Labrador CMS