Valgløfter: Det har partierne lovet skolen og lærerne

Der er nogle milliarder, et serviceeftersyn af inklusionen og en folkeskolereform, der skal ændres på et varierende antal punkter, i de valgløfter, som lærerne kan holde partier oppe på, som kommer til magten ved dagens folketingsvalg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

  • Enhedslisten lover 2 milliarder til at genoprette lærernes arbejdstid

  • SF lover løn til lærerne under lejrskoler - hele døgnet! Foruden 1 milliard til folkeskolen og en evaluering af reformen næste år

  • Foruden kampen for at holde lektiehjælpen frivillig for eleverne, har De Konservative i valgkampen også foreslået at gøre reformens understøttende undervisning frivillig for skolerne, så de enten kan forkorte skoledagen eller bruge timerne til faglig undervisning

  • Venstre lover et serviceeftersyn, det vil sige en evaluering, af inklusionsloven og vil afsætte en ekstra milliard til de i alt 17 forslag i uddannelsesudspillet 'Alle unge godt fra start'. 

  • Dansk Folkeparti vil øremærke specialundervisningsmidlerne, så de følger eleverne, når de inkluderes i den almindelige folkeskole

Du kan lige nå at tage disse løfter med i dine overvejelser i stemmeboksen i dag, og når valget er overstået, vil Folkeskolens redaktion følge op på, om partierne husker, hvad de lovede i de hektiske junidage.

Folkeskolens kandidatprøve: Hvilken kandidat er du mest enig med? 

"Lærernes arbejdstid skal genforhandles og der skal tilføres to milliarder, som kan gøre det muligt for folkeskolerne at genoprette de arbejdstidsaftaler, der sikrer lærerne forberedelsestid og dermed igen skabe ro og kvalitet i folkeskolen", hedder det på Enhedslistens hjemmeside.

"Tænk hvis det var en læge eller en advokat, der blev bedt om at arbejde i 24 timer, men kun fik løn for halvdelen... Det sker nok ikke så tit. Vi er derfor nødt til at få evalueret skolereformen og rettet op på fejl og mangler. Og lærerne, forældre og børn skal selvfølgelig inddrages i det. Det er vores alles folkeskole, og det skal den også være fremover" har SF-formand Pia Olsen Dyhr skrevet på Facebook.

SF: Lærerne skal have løn, når de er på lejrskole 

"Når vi kan se, at det (inklusionen, red) skrider, er det også rimeligt at sige fra. Og så må vi tage børnenes parti", sagde Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i valgkampen og lovede dels en fremrykket evaluering af inklusionen, dels at finde en milliard fra bl.a. satspuljemidlerne til partiets uddannelsesudspil, som blandt andet handler om bedre inklusion i folkeskolen. 

Venstre: 'Inklusionen er drevet for vidt'

Den konservative leder Søren Pape lagde forleden i et indlæg på folkeskolen.dk op til et opgør med folkeskolereformens nye begreb understøttende undervisning:

"Konkret foreslår jeg derfor at give kommunerne mulighed at pille UU-timerne ud af skemaerne og dermed forkorte skoledagen en smule. I gennemsnit vil det være en halv til en hel time om dagen, hvilket vil give børnene lidt mere tid til deres fritidsaktiviteter om eftermiddagen. Som sagt er det timer, der bruges vidt forskelligt fra skole til skole", skrev Søren Pape.

Lad kommunerne droppe 'understøttende undervisning' i folkeskolen 

Om problemerne med økonomi til inklusion i folkeskolen sagde Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen den 12. juni til Ritzau:

"Derfor bør disse penge øremærkes til at følge barnet, og pengene skal bruges på at efteruddanne lærerne og til ekstra personale i de klasser, hvor børnene bliver inkluderede. Så vil meget blive løst, men hvis det ikke er nok, så finder vi gerne flere penge til folkeskolen".

Powered by Labrador CMS