Skolen hænger på regningen, hvis en iPad ved et uheld bliver ødelagt - det er slået fast i en ny kendelse.

Ny kendelse: Skolen skal betale reparation af ødelagte iPads

Nu har Ankenævnet for Forsikring afgjort, at skolen hænger på regningen ved skader eller tyveri af udlånt elektronik, altså hvis fx en iPad går i stykker ved et uheld. "Det er et super tydeligt signal om, at skolens udstyr, det er skolens ansvar", siger Mette With Hagensen fra Skole og Forældre.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom en forælder har skrevet under på en kontrakt, der siger, at de tager ansvaret for en iPad eller anden elektronik, som en elev har lånt af skolen, er det skolen, der hænger på regningen, hvis det går i stykker. Det fremgår af en kendelse, som Ankenævnet for Forsikring har afsagt i dag.

Kendelsen understreger, at når skolen udleverer for eksempel iPads, pc'er og skolebøger, så er eleverne forpligtet til at modtage disse undervisningsmaterialer. Og så kan skolen ikke fraskrive sig erstatningsansvaret.

"På almindelig dansk betyder det, at det er skolen selv og ikke eleven eller forældrene, der må punge ud, hvis skolens udstyr går i stykker på grund af et hændeligt uheld.  Det er en anden sag, hvis eleven har ødelagt skolens udstyr med vilje - det vil sige selv er skyld i skaden - så kan man godt blive gjort erstatningsansvarlig", forklarer Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen i en pressemeddelelse.

Hun forklarer, at det gælder selvom forældrene har skrevet under på en erklæring om, at det er elev og forældre, der tager ansvaret for iPad'en. En sådan erklæring har ingen gyldighed i forhold til erstatningsansvar.

En iPad er et undervisningsmiddel

Mette With Hagensen, der er formand for Skole og Forældre, er glad for kendelsen.

"En iPad er et undervisningsmiddel ligesom alt muligt andet. Derfor skal det betragtes, som var det en bog: Og vi har oplevet, at der er et stort pres på forældre. Både om at de udstyrer deres barn med en device, de har med i skole. Og at forældre får at vide, at det kan godt være, det er skolens pc, men den er lånt ud til jer, så det er jer, der har ansvaret. Det er dyrt, for de fleste af os har mere end et barn. Og de her devices er ret skrøbelige. Så en skærm på en iPad kan let gå i stykker også ved noget, som er hændeligt - så sidder forældrene med en udgift på et par tusinde kroner", siger Mette With Hagensen.

Forældre føler sig pressede til at erstatte skole-iPads

Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, tager kendelsen til efterretning.

"På skolerne bliver man nødt til at drøfte, hvad gør man så i de tilfælde, hvor man sender tingene med eleverne hjem. Hvad har man råd til? Sådan må man jo revurdere den politik, man har på skolen: Hvis der er en kendelse, så retter vi os ind efter den, derefter må man lave nogle strukturer, der passer til den kendelse", siger Claus Hjortdal.

Stadig gråzoner Hvis skaden sker med forsæt er det stadig eleven, der hænger på erstatningen. Ligesom der kan være tale om gråzoner i forhold til uforsigtighed.

"Det kunne for eksempel være, hvis en elev har skolens iPad med i toget, falder i søvn og den så bliver stjålet. Her kan regningen ende hos eleven, hvis skolen ikke selv har en forsikring for den slags situationer. Hvis skolen er forsikret, bliver eleven ikke gjort ansvarlig", siger Anja Lintrup Sørensen.

Mette With Hagensen forudser også tilfælde med gråzoner i forhold til forsæt. For hvornår er noget med vilje?

"Vi har set tilfælde, hvor elever for at drille en anden har kastet med en skoletaske. Og det er med forsæt, at man kaster med tasken, men det er ikke forsætligt, at den iPad, der ligger i tasken, så bliver smadret. Vi vil stadig opleve de her gråzone-sager, hvor forsikringsselskaberne må vurdere, hvem der er erstatningspligtig", siger forældreformanden.

Smadrede iPads koster kassen

Læs mere på Brancheorganisationen Forsikring og Pension's hjemmeside - via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Forsikring og Pension: Skolens iPads er skolens ansvar