Nye tal: Lærernes sygefravær er steget med 13 procent i 2014

Nye tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor viser, at lærernes gennemsnitlige sygefravær er steget med 13 procent fra kalenderåret 2013 til kalenderåret 2014. Det sker på trods af, at sygefraværet generelt i kommunerne har været faldende i flere år. Opdateret: I en analyse fra Danmarks Lærerforening kun af andet halvår af 2014 - altså reformskoleåret - er sygefraværet steget med hele 26,7 procent.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det gennemsnitlige sygefravær for kommunalt ansatte er det samme som sidste år, nemlig 12 dagsværk (der ikke er det samme som kalenderdage, red.). I et nyhedsbrev fremhæver Kommunerne og Regionernes Løndatakontor (KRL), at sygefraværet for personalegrupperne "lærere i folkeskolen m.m." og "ledere i undervisningen" er steget mere end de for andre kommunalt ansatte.

Lærerne var syge i 12,8 kalenderdage i 2013 og 14,8 kalenderdage i 2014 - en stigning på to sygedage. Lærernes fraværsprocent i 2014 var 4,0 procent og er steget med et halvt procentpoint fra 3,5 procent året før. Trods stigningen er lærernes sygefravær stadig lavere end eksempelvis pædagogernes, der med de nye tal har 17,7 fraværsdage om året og en samlet fraværsprocent på 4,8. 

Det er kvinderne, der har mest sygefravær i 2014. Hvor de mandlige lærere har 3,3 procents fravær eller 11,9 kalenderdage, har de kvindelige lærere 4,4 procents fravær eller 16 kalenderdage. I forhold til sygefraværet i 2013 har mændene haft en stigning i sygefravær på 1,3 kalenderdage, mens kvindernes sygefravær er steget med 2,3 dage.

Danmarkskort: Lærernes sygefravær steget markant i 77 kommuner

Meget mere sygefravær i reform-skoleåret

Stigningen i lærernes sygefravær kommer ikke bag på Per Sand Pedersen, der er formand for organisations- og arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening. Han har i skoleåret 2014-15 fulgt med i de mange henvendelser til DLF fra lærere, der er blevet ramt af stress i deres nye hverdag efter reformen.

"Vi havde jo godt forudset at det ville ske (at lærernes sygefravær ville stige, red.) med reformen og de mange nye arbejdsopgaver. Desværre er jeg bange for, at det er en udvikling, der ikke har nået toppen endnu", siger Per Sand Pedersen.

I Danmarks Lærerforening har kommunikation og analyse-afdelingen på baggrund af KRL's tal udregnet lærernes sygefravær i perioden 1. juli til 31. december 2014 og sammenlignet stigningen i sygefraværet for den samme periode året før. Og i netop 2. halvår 2014 er sygefraværet steget med 26,7 procent sammenlignet med andet halvår året før. 

"Jeg er forundret over, at kommunerne ikke gør mere ved det her, for jeg synes ikke, at det ser ud til, at vi er på vej et bedre sted hen. Der er nogle kommuner, der har taget lærernes stigende sygefravær alvorligt, og det skal de også. Den dyreste model for kommunerne er jo i sidste ende syge lærere", siger Per Sand Pedersen. 

Læs mere

KRL's nyhedsbrev med konklusioner fra sygefraværsstatistikken2014.