Arkivfoto fra Rønne Nordhallerne, hvor alle bornholmske afgangselever gennemfører de skriftlige prøver

Ministeriet: Ingen lukkes ude fra videre uddannelse på grund af fejl i matematikprøve

Også færdighedsprøven i matematik er ramt af den fejl, som betyder, at 9.-klasserne skal tage både læseprøven og geografi og biologi på papir. Men ministeriet har besluttet, at færdighedsprøven ikke skal gå om. I stedet vil man teknisk sikre, at fejlen ikke hindrer nogen i optagelse på en erhvervsuddannelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Prøve uden computer i morgen på grund af fejl i prøvesystemet

I modsætning til læseprøven består prøven i matematiske færdigheder af mange små enkeltopgaver, og det betyder, at det sjældent vil være ret mange "point", en elev kan gå glip af, hvis han eller hun ikke havde fået gemt sin allersidste opgavebesvarelse, da tiden løb ud. Men hvis man ligger på grænsen mellem to karakterer, kan det være afgørende point. Og hvis man ligger i den lave ende karaktermæssigt, kan det endda være afgørende for, om man kan blive optaget på en erhvervsuddannelse, hvor der jo fra i år er krav om et gennemsnit i dansk og et gennemsnit i matematik på 02.

"Derfor har vi besluttet, at vi justerer omsætningstabellen, så ingen risikerer ikke at blive optaget på grund af fejlen", lover kontorchef i Kontor for Prøver, Eksamen og Test Rasmus Vanggaard.

Teknikerne kigger netop nu på, hvordan det konkret skal løses - om man specifikt kan kigge på, hvad der var den sidste opgave, eleven havde åben, eller man generelt må hæve det antal point, der skal til for at ryge en karakter ned.

Som folkeskolen.dk beskrev i går, har de digitale selvrettende prøver gennem alle årene siden indførelsen i 2007 været behæftet med en fejl, som medfører, at elevens indtastninger i den allersidste opgave ikke bliver registreret, hvis eleven ikke har nået at trykke på 'gem'-knappen, når prøven slutter. Først i år, hvor læsning og retskrivning for første gang digital, er fejlen blevet opdaget. Nogle af dem, der tog pilotudgaven af færdighedsprøven i matematik sidste år, og af alle de 9.-klasseelever, som siden 2007 har været oppe i geografi eller biologi kan altså have fået en for lav karakter. Men man kan ikke identificere, hvem det er, der skulle have haft en højere karakter. Og som Rasmus Vanggaard fremhæver, så har karakterne heldigvis ikke haft betydning for deres mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet.

Aflyste digitale prøver betyder ekstra rettearbejde