Der er jo et stort parti i Danmark, der mener, at det skal kunne betale sig at arbejde. Det er en rigtig god ide, men det skal ikke kunne betale sig at arbejde ved, at man sætter de sociale ydelser ned, fordi det har kun en eneste konsekvens: At de lave lønninger følger med ned", sagde Anders Bondo fra blokvognen på Torvet i Svendborg.

1. maj: Anders Bondo blæser til fælles kamp for velfærdssamfundet

Dagpengesystemet, den stigende ulighed i Danmark og konkurrencestats-tankegang fra såvel røde som blå politikere fik ord med på vejen, da Anders Bondo Christensen holdt 1. maj-tale i Svendborg tidligere i dag.

Publiceret Senest opdateret
"Vi bliver nødt til at diskutere, hvad det er for et samfund, vi vil have fremover. Vil vi have et samfund, der stadig er præget af retfærdighed og lighed eller et konkurrencestatens samfund, hvor enhver skal hytte sig selv?"

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vejrguderne var langt fra med Anders Bondo og Svendborg, da formanden for Danmark Lærerforening og Forhandlingsfællesskabet talte til 1. maj-arrangementet på Torvet.

Skyerne trak sammen, og regnede silede ned, men budskabet var klart: En samlet fagbevægelse skal gå sammen i kampen for det danske velfærdssamfund.

"Vi skal kæmpe for det velfærdssamfund, som de, der var før os, har været med til at bygge op. Vi skal fastholde velfærdssamfundet, men selvfølgelig også udvikle det, og det kræver, at vi står sammen i fagbevægelsen", sagde Anders Bondo Christensen. "Men vi er oppe imod rigtig stærke kræfter. Hele konkurrencestatstankegangen har vundet indpas. Alt bliver proppet ned i finansministerens store regnemaskine, og det er fuldstændig ligegyldigt, om det er en rød eller en blå regering".

Debat: Regeringen har overtaget overenskomsterne

"Det er den samme regnemaskine, de propper tallene ned i, og løsningerne er hver eneste gang, at man skal holde tilbage på lønnen, man skal nedsætte de sociale ydelser, vi skal arbejde mere osv. I kender hele striben". Vi skal sætte dagsordenen Ifølge Anders Bondo Christensen skal en samlet fagbevægelse tro på, at man kan gøre en forskel.

"Sagen er, at de eneste, der flyder med strømmen, er de døde fisk. Hvis vi vil noget med den danske fagbevægelse, er det altså nu, at vi skal markere det.

Jeg håber på, at 2015 bliver året, hvor den samlede fagbevægelse viser, at vi kan sætte en helt anden markant dagsorden i samfundsdebatten og ikke overlade det hele til embedsmændene i finansministeriet, til Dansk Industri  og Dansk Arbejdsgiverforening". Med det tættere samarbejde mellem LO og FTF mener Anders Bondo Christensen, at fagbevægelsen er på rette vej.

Dagpengespørgsmål - en skandale

"Det er fantastisk dejligt at opleve, at vi i fællesskab har tvunget politikerne til at sætte dagpengespørgsmålet på dagsordenen igen. Jeg synes, det er rigtig fedt, at statsministeren i dag 1. maj melder ud, at nu skal der ske noget på dagpengeområdet, noget på genoptjeningen, nu skal dagpengesystemet forbedres. Men jeg er også helt sikker på, at det ikke var kommet, uden at vi fra de faglige organisationer havde taget têten".

DLF går ind i valgkampen sammen med LO og FTF 

"Derfor er det også vigtigt, at selvom politikerne nu meddeler, at de er parate til at diskutere det, så skal vi holde ved og være med til at sætte dagsordenen om, hvad det er for et dagpengesystem, vi skal have. For det er altså en skandale, at titusindvis af vores kollegaer er faldet ud af dagpengesystemet det seneste år, og det skal vi have rettet op på," konstaterede Anders Bondo Christensen. Uligheden skal mindskes Ud over dagpengespørgsmålet talte Anders Bondo Christensen også om den stigende ulighed i det danske samfund.

"Vi skal have mindsket uligheden, og vi bliver nødt til at diskutere, hvad det er for et samfund, vi vil have fremover. Vil vi have et samfund, der stadig er præget af retfærdighed og lighed eller et konkurrencestatens samfund, hvor enhver skal hytte sig selv". "Der er jo et stort parti i Danmark, der mener, at det skal kunne betale sig at arbejde. Det er en rigtig god ide, men det skal ikke kunne betale sig at arbejde ved, at man sætter de sociale ydelser ned, fordi det har kun en eneste konsekvens: At de lave lønninger følger med ned. Og dermed risikerer vi at komme i nøjagtig den situation som eksempelvis Tyskland, hvor begrebet working poors pludselig er blevet dagligdag for rigtig mange tyske arbejdere". "Man kan simpelthen ikke leve af at have et fuldtidsarbejde. Her må vi som fagbevægelse stå fast. Vi vil gerne være med til, at det skal kunne betale sig at arbejde, men så sæt mindstelønnen op i stedet for. Og så skal vi altså bare være klar over, at det ikke kun er Venstre, vi kan have som modstandere. 

Fælles front

Så fagbevægelsen må danne fælles front og tage ansvar, mener Anders Bondo Christensen. "Den danske fagbevægelse har i 100 år været en del af løsningen i Danmark. Det er vores ansvar at sørge for, at vi også er det fremover. Det er mit store ønske og håb for den her 1. maj. Jeg håber, at I på trods af, at regnen nu vælter ned, får en rigtig god 1. maj. Tak for i dag", lød det fra Anders Bondo Christensen, inden han drog mod København for at holde sin anden 1. maj-tale i Undervisernes Telt i Fælledparken. Arrangørerne af 1. maj mødet i Svendborg var LO Sydfyn og Øhavets Lærerkreds. Ud over Anders Bondo Christensen talte blandt andre Pernille Skipper fra Enhedslisten og fødevareminister Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne. Formand for Øhavets Lærerkreds, Lone Clemmensen var særdeles glad for, at Anders Bondo Christensen for andet år i træk var taget til Svendborg for at holde 1. maj-tale. "I forhold til både overenskomstresultat og samarbejde mellem LO og FTF er Anders Bondo Christensen en vigtig mand, og så er det godt, at han kommer ned og taler til vores medlemmer. Engang var Svendborg et forbillede, når det gjaldt lærernes arbejdsvilkår, men desværre tegner det til, at Svendborg ikke ønsker en mere fleksibel aftale for lærerne. Selvom de vilkår, lærerne her i kommunen arbejder under pt., hverken er givtige for lærere eller elever", konstaterede Lone Clemmensen.