Kristian Jensen, Venstre

To kommentatorer: Kristian Jensen afløser Antorini

Hvis blå blok vinder valget, bliver den nye undervisningsminister Venstres næstformand, Kristian Jensen, vurderer kommentatorerne Søs Marie Serup og Jarl Cordua. Men der er også mange andre bud på, hvordan posterne bliver fordelt. Ingen tror på, at Antorini fortsætter, uanset hvilken farve der vinder.

Publiceret
Ellen Trane Nørby, Venstre
Karen Ellemann, Venstre
Ane Halsboe-Jørgensen,
 Socialdemokraterne
Sofie Carsten Nielsen, De Radikale
Camilla Hersom, De Radikale

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra rockstjerne til boksebold

Der er flere grunde til, at kommentatorer peger på Kristian Jensen. Han valgte selv at varetage forhandlingerne om folkeskolereformen i stedet for uddannelsesordføreren, og han har vist stor interesse for folkeskoleområdet. Den 44-årige finansuddannede tidligere skatteminister er barn af to friskolelærere. Hvis blå blok vinder valget, er han det klareste bud på en ny undervisningsminister hos både tidligere pressechef og personlig rådgiver for Lars Løkke Søs Marie Serup og den borgerligt-liberale kommentator Jarl Cordua

Søs Marie Serup mener, at området vil ligge godt til næstformanden i Venstre:

»Det er et område, han har interesseret sig utroligt meget for, og hvor han har været overligger for Venstres forhandlingslinje. Det er et holdningsministerium, som han har ønsket sig at få. Så han kunne være et godt bud. Men han skal have en tung post, så i så fald kunne man forestille sig et styrket undervisningsministerium, for eksempel et indenrigs- og undervisningsministerium. Eller man kunne trække børneområdet tilbage eller have større fokus på ungdomsuddannelsesområdet, der er et område, som en eventuel kommende blå regering gerne vil have en større reform af«, siger Søs Marie Serup.

Den borgerlige kommentator Jarl Cordua har ligeledes Kristian Jensen som favorit til pladsen som undervisningsminister.

»Kristian Jensen skal udvikle sig som ideolog for at kunne overtage de gyldne kæder i Venstre. Alternativet er at blive viklet ind i noget økonomi«, siger Jarl Cordua, der ser det som en fordel for skolen, hvis den får en minister, der er højt i hierarkiet:

»En stærk minister kan slå i bordet i forhold til Finansministeriet og sikre resurser og kan også præge embedsværket. En stærk minister er en, der selv har ideer, og som kan give embedsmandsværket kontant modspil. En, der tænker hurtigere end departementscheferne og kontorcheferne. Det er en stærk minister. Det er derfor, vores tids ministre skal have erfaring og viden som ballast«, siger Jarl Cordua.

Et ministerium, der slider

Den politiske kommentator og tidligere minister Hans Engell mener ikke, at Undervisningsministeriet er en politisk drømmepost. Det er et område præget af detailadministration og teknik. Det er desuden overbefolket med mange lobbyister og særinteresser.

»Det er et ministerium, det er svært at skabe politisk profil fra. Antorini for eksempel drukner mere og mere i folkeskolereform og implementeringshistorier, og der er mindre og mindre politik i det, hun foretager sig. Det er et ministerium, der æder sine ministre«, siger Hans Engell. Han tror ikke, at Kristian Jensen skulle være i spil til posten.

»For ham vil det være at blive kørt ud på et sidespor. Han har været skatteminister og dermed inde i det tunge politiske arbejde. Han er gruppeformand og Venstres næstformand og kronprins. Undervisningsministeriet fører ikke videre til de højeste poster i politik. Jeg vil være meget overrasket, hvis han er interesseret. Lars Løkke Rasmussen vil være nødt til at give ham noget, som er tungere«, siger Hans Engell, der i stedet peger på Karen Ellemann, blandt andet fordi hun med sin lærerbaggrund har faglig viden og interesse for området.

»Det er ikke et ministerium, man går ind i, fordi man er god i almen politik. Det er typisk en post, man får, fordi man har særlige interesser. Det var også derfor, Troels Lund faldt ved siden af skiven. Så det naturlige vil være, at det er en, der har den faglige interesse. Vel vidende at undervisningsministerens frihedsgrader er ret begrænsede, fordi de er underkastet en stram styring fra Finansministeriet. Det er også med til at gøre ministeriet mindre interessant.

Søs Marie Serup peger også på Ellen Trane Nørby, som er en af de tungere ordførerkandidater, og som kunne være en mulig kandidat.

Ny minister under alle omstændigheder

Selv hvis den røde blok skulle vinde endnu en periode med ministerbiler, bliver Christine Antorini næppe siddende på posten, vurderer Hans Engell og Søs Marie Serup. Men deres begrundelser er forskellige.

»Det er i virkeligheden en post, som mange up and coming-folk bliver sat på. Især nu, hvor den store reform er gennemført. Man skal ikke ind og gennemføre nye store reformer, så det kræver ikke de tungeste typer på den post lige nu. Antorini er en ret tung politiker, og hun har klaret opgaven ret godt, må man sige. Så hun kunne meget vel stå til en forfremmelse et andet sted, uden at jeg kan sige præcis hvor«, siger Søs Marie Serup.

Hendes bud på en ny undervisningsminister fra den røde blok er derfor Socialdemokraternes næstformand, Ane Halsboe-Jørgensen. Den 31-årige cand.scient.pol. sidder i børne- og undervisningsudvalget og er ungdomsuddannelsesordfører.

Hans Engell ville ikke blive overrasket, hvis der også i tilfælde af en ny SR-regering vil komme en ny minister på posten i Undervisningsministeriet.

»Socialdemokraterne kæmpede for at få posten i 2011. Det var ikke nogen tilfældighed, at den ikke havnede hos De Radikale, selvom det har været kutyme. Men det kan godt være, at de vil bytte tilbage igen. Antorini har nok præsteret et folkeskoleforlig, men man har brugt et år på at få gymnasieforhandlingerne kuldsejlet, så hun får ikke høje karakterer som forhandler«, siger Hans Engell - han peger på forskningsminister Sofie Carsten Nielsen eller gruppeformand Camilla Hersom som mulige radikale kandidater til posten.

»Hun er af den årgang og har det erfaringsniveau, hvor man begynder at kigge på, hvem der kan komme ind på ministerholdet. Hun har beskæftiget sig med erhvervsskoler og ungdomsuddannelser, så det er heller ikke et helt fremmed område«.