I Masseeksperimentet undersøgte elever selv deres skoler for skimmelsvamp og CO2-koncentration

Bedre indeklima i skolerne debatteres i Folketinget i dag

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti stiller i dag beslutningsforslag i Folketinget om folkeskolernes indeklima. Det handler om for dårlig luft i klasselokalerne på grund af mangelfuld ventilation. For høj CO2-koncentration generer eleverne endnu mere, nu hvor skoledagen er blevet længere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at lave en indeklimaplan sammen med KL, så kommunerne bliver forpligtet til at medtænke indeklimaet, når kommunerne renoverer skoler. Desuden ønsker partiet en undersøgelse af om Danmark bør følge Norge og Sverige og konkret lovgive om automatisk mekanisk ventilation på skolerne.

To partier fremsætter forslag om bedre indeklima i skolerne

Enhedslisten vil sikre skolerne et bedre indeklima med en høj luftkvalitet i klasselokalerne. Det skal bl.a. ske ved, at kravene til CO2-koncentrationen i nybyggede klasselokaler skal gennemføres i alle klasselokaler inden 2016. Også Enhedslisten nævner Norge og Sverige og ønsker at pålægge kommunerne at sørge for godt indeklima i skolerne.

Dårlig luft hæmmer elevers læring

"Et væld af undersøgelser viser, at indeklimaet slet ikke er godt nok på de danske folkeskoler. Her er ventilationen utilstrækkelig, temperaturerne forkerte, og CO2-koncentrationer ligger over det acceptable niveau. Det øger elevernes risiko for hovedpine, irriterede øjne og deres koncentrationsevne bliver nedsat, og det er jo helt katastrofalt, at vi udsætter eleverne for de forhold", siger Lars Dohn fra Enhedslisten.

Skolers indeklima er stadig alarmerende dårligt

"Partierne bag folkeskolereformen har en forventning om, at eleverne skal blive så dygtige som muligt, når de er i skolen - og vi andre afleverer jo også vores børn i folkeskolen for, at de skal lære, udvikles og trives. Men den dårlige luft er en barriere for elevernes læring, og alligevel bliver der ikke gjort noget ved det - det er jo dumt", mener han.

Begge partier håber på, at Folketingets øvrige partier vil være med til at sikre et godt indeklima på folkeskolerne.

Skimmelsvamp: Dårligt indeklima skyld i daglige sygemeldinger

Læs mere

Se Dansk Folkepartis beslutningsforslag

Se Enhedslistens beslutningsforslag