"Lærerne har ikke lyst til at gå i konflikt, for det vil ikke nytte. Det gælder tværtimod om at vise, at vi er en forening, som holder sammen", siger Susanne Rasmussen.

Aarhus-lærere: Vi har stemt ja uden begejstring

Flertallet har stemt ja til OK15, fordi det ikke ville nytte at gå i konflikt, mener Susanne Rasmussen og Anne Poulsen, der er lærere på Ellekærskolen i Aarhus. De har ikke opgivet at få en landsdækkende arbejdstidsaftale med tiden og afviser, at ja- og nejsigere står skarpt overfor hinanden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere bærer jordbærtærter fra køleskabet ind på lærerværelset. Lærerne på Ellekærskolen i Hasle skal belønnes for, at de har præsteret en højere stemmeprocent ved OK15 end gennemsnittet i Aarhus Lærerforening. Stemmeprocenten lyder på 93,5 procent mod 75,5 for samtlige skoler.

Lærerne stemmer ja

Det var tillidsrepræsentant Lars Vanting Brauer, som lokkede kollegerne med kage, og han har gjort sit til at få afstemningsprocenten i vejret ved blandt andet pr. sms at minde sine kolleger om at stemme. Men det var nu svært at glemme afstemningen, mener lærerne Anne Poulsen og Susanne Rasmussen.

"Mange har ønsket at markere, at vi er en fagforening, der mener det, vi siger", tilføjer Susanne Rasmussen."Debatten om aftalen mellem KL og DLF har fyldt meget. Der har været meget snak om den i medierne, og stemmeprocenten viser, at vi ikke er ligeglade med vores arbejdstid", siger Anne Poulsen.

Lærerne har tænkt sig om

Anne Poulsen og Susanne Rasmussen hører til det flertal på 70 procent af lærerne på landsplan, som har stemt ja til aftalen. Men det er ikke et begejstret ja.

"Aftalen er det muliges kunst. Politikerne har ikke været meget for, at der skulle ske store ændringer, og jeg tror heller ikke, forældrene ønsker sig et forår uden skole. Det gør, at lærerne har tænkt sig om. Folk har ikke lyst til at gå i konflikt, for det vil ikke nytte. Det gælder tværtimod om at vise, at vi er en forening, som holder sammen", siger Susanne Rasmussen.

Aarhus-lærere: Forliget et lille skridt i den rigtige retning

Anne Poulsen var ikke med under lockouten, fordi hun ikke var færdiguddannet. Men hun tænker, at nogle lærere synes, at lockouten var en ordentlig omgang, som det har taget lang tid at komme over.

"Selv om flertallet har stemt ja, kan vi godt fortsætte med at arbejde frem mod en arbejdstidsaftale. Vi har hverken sagt ja til lov 409 eller er faldet til patten. Det skal vi blive ved med at huske", siger Anne Poulsen.

Målet er stadig en arbejdstidsaftale

Det kommer helt af sig selv, at lærerne fortsætter kampen for en arbejdstidsaftale, mener de to lærere.

"Vi vil have ordentlig tid til at forberede os og et loft over undervisningstiden. Anders Bondo siger selv, at han ikke har opgivet kampen, og at der er masser at tage fat på", siger Susanne Rasmussen.

"Vi bliver dagligt mindet om det mismatch, der er mellem kravene til vores undervisning og tiden til at forberede den", supplerer Anne Poulsen.

Lærerne har arbejdet ansvarligt siden lockouten

Når nogle har stemt nej til aftalen, skyldes det, at de ikke ville falde til patten og acceptere lov 409, vurderer Susanne Rasmussen.

"Jeg har set nej-sigere skrive på folkeskolen.dk, at nu er det på med ja-hatten. Men vi har ikke stemt om lov 409. Vi fik loven, fordi regeringen valgte side til KL's fordel, og så vidt jeg husker, var ja-hatten et udtryk, KL kom frem med. Men vi har hele tiden arbejdet ansvarligt som lærere. Vi har passet vores arbejde siden lockouten, og til denne aftale var der ikke andet for end at sige ja, og så må vi se på de forbedringer, den trods alt indeholder. Det handler primært om lønstigninger", siger hun.

Lærerne er ikke faldet til ro

Udefra kan det godt se ud som om, lærerne har opgivet kampen og accepteret lov 409, erkender Anne Poulsen.

Rekordhøj stemmeprocent

"Jeg vil være både træt og ked af, hvis det bliver fremstillet sådan, at lærerne råbte og skreg under lockouten, og nu har de fundet ud af, at det ikke er så galt med de nye arbejdsvilkår og er faldet til ro. Det er ikke sådan, vi selv opfatter det", siger hun, mens Susanne Rasmussen regner med, at DLF gør sit for at dreje debatten i den rigtige retning.

Fronterne er ikke trukket op mellem lærerne

Nogle nej-sigere truer med at melde sig ud af DLF, men det vil være skidt for det videre arbejde, mener Anne Poulsen.

"Vi kan kun komme til at stå svagere, hvis folk melder sig ud. En fagforening er nu engang stærkest, når medlemmerne står sammen", siger hun.

Susanne Rasmussen maner til besindighed.

"Skal vi ikke lige se dem melde sig ud først", spørger hun.

At knap hver tredje lærer har stemt nej bør ikke påvirke samarbejdet på landets lærerværelser, vurderer Anne Poulsen.

"Jeg kunne selv have stemt nej. Sådan tror jeg, mange har det, så vi kan godt forstå hinandens argumenter. Nejsigerne har haft brug for at markere et statement, men vi sidder ikke i to lejre opdelt af skarpe fronter. Vi har stadig et fælles sigte at arbejde frem mod".

Signal til kommuner og skoleledere om samarbejde

Hvis lærerne ikke skal fortryde deres ja til aftalen, kræver det, at kommuner og skoleledere lytter til det signal, der ligger i, at rekordmange har stemt, mener Susanne Rasmussen.

"Signalet til skolelederne er, at vi skal samarbejde, og at dialogen på skolerne skal være bedre end i dag. Det fremgår af aftalen, som understreger, at vores tillidsrepræsentanter er vigtige. Det er skolelederne nødt til at tage til sig, for de er også interessererede i at have lærere, som har det godt og kan udføre deres arbejde".

Der kan komme bedre resultater med tiden

Kommunerne har ikke har hørt det sidste fra lærerne, understreger Susanne Rasmussen.

"Der skal kæmpes videre, både på politisk plan og blandt os medlemmer. Jeg er overbevist om, at det betyder meget for alle lærere, at vi får tid til at forberede os og gøre vores arbejde ordentligt, så vi skal fortsat være aktive. Aftalen må styrke kommunikationen mellem kommunerne, DLF og medlemmerne, og så kan der komme bedre resultater med tiden".

Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen 

Målet er stadig at få en arbejdstidsaftale med loft over timetallet og tid til forberedelse, mener de to Aarhus-lærere.

"Vi skal argumentere på den gode måde for, at vi ikke kan lave det, der skal til, under lov 409, og så må vi bygge OK18 på de erfaringer, vi har gjort os til den tid", siger Anne Poulsen.