" Jeg synes ikke, at DLF’s ledelse har håndteret forhandlingerne ved OK15 godt nok; de burde have holdt fast i den skarpe retorik, de har haft lige siden lockouten", siger nej-stemmeren Lasse Bak Sørensen.

"Vi har tabt et slag, men ikke kampen"

Det var et klart og tydeligt ’nej’, at Lasse Bak Sørensen sendte afsted ved urafstemningen. Den 59-årige Roskilde-lærer har været en aktiv kommentator på folkeskolen.dk, hvor han har argumenteret for at sætte krydset ved nej’et.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor stemte du nej?

"Jeg stemte nej, fordi det er aftale, der har karakter af en hensigtserklæring. Det er for let for pressede kommuner ikke at forbedre lærernes tilstedeværelse og forberedelse, når der ikke er en konkret aftale. Jeg ser en ret stor risiko for, skolerne bliver splittet op i A- og B-kommuner, hvor man profilerer sig mod hinanden gennem lokale arbejdstidsaftaler".

Hvad tænker du om resultatet?

"Jeg tror ikke, det er et begejstret ja. Jeg er lidt nervøs for, at de hos KL sidder og gnider sig i hænderne og tror, at de er kommet igennem urafstemningen med opbakning til Lov 409. Der havde jeg håbet, at Danmarks Lærerforening havde markeret vores alles vrede over Lov 409, men det synes jeg ikke, man har. Så på den måde mener jeg også, at DLF har været med til at præge udfaldet til så stort et ja. Jeg ser det, som at vi har tabt et slag, men ikke kampen. Men der går måske tre år, før vi får lov til at ytre os igen, og så håber jeg, at Niels Christian Sauer får ret i, at vi til den tid vender stærkt tilbage. Men jeg er bekymret for, hvordan man kan samle kræfter i helvede. Derfor, tror jeg, at det er vigtigt, at vi netop udviser et stærkt sammenhold de næste tre år, så vi ikke bliver en splittet forening".

Hold krudtet tørt 

Hvad kunne have fået dig til at stemme ja?

"Det skulle være en rigtig aftale, som vi havde forhandlet os frem til med KL, hvor der var tydelige forbedringer i forhold til Lov 409 og vores forberedelsestid. Jeg savner en erkendelse fra kommunerne af, at arbejdstidsloven er ødelæggende for folkeskolen og skaber et dårligt udgangspunkt for at køre reformen igennem".

Har ja'et nogle konsekvenser for dig og for dit medlemskab?

"Nej, det er ukonstruktivt at melde sig ud af sin fagforening. Det tror jeg kun, at vi bliver svagere af. Til gengæld synes jeg, at det er vigtigt, at ledelsen fremadrettet stadig står på mål for nej-stemmernes kritik. Jeg synes ikke, at DLF's ledelse har håndteret forhandlingerne ved OK15 godt nok; de burde have holdt fast i den skarpe retorik, de har haft lige siden lockouten. Jeg håber, at foreningen og ledelsen holder deres ord og fortsætter kampen mod Lov 409, og at der fortsat er vægt på fællesskab og solidaritet".

Kan du forstå, hvorfor der er så stort et flertal har stemt ja?

"Jeg kan godt forstå, hvorfor de har stemt ja. Vi har nok alle stået i et dilemma. Helt grundlæggende er de fleste jo enige om, at vi skal af med arbejdstidsloven og have vores forberedelse tilbage - men vi har bare ikke været enige om, med hvilke midler vi ville nå målet. Jeg havde hellere set, at jeg i morgen kunne fortælle mine elever om et nej, der viser, at lærerne kæmper for det, de tror på. Det er jo det, jeg selv prøver at lære dem".