Bob Bohlbro aflverer et LL til Christian Dalby, som er blevet mere synligt. Han er fx sikker på, at der ikke længere er medlemmer af DLF, som ikke ved, hvem LL er.

Ny formand for lærerstuderende vil kæmpe for praktikken

I går valgte de lærerstuderende ny formand på deres årsmøde i Jelling. Christian Dalby er på andet år og har dermed oplevet den nye uddannelse på godt og ondt. Og det er netop praktikken og moduliseringen, han vil kæmpe for at forbedre. Den afgående formand glæder sig til lærerjobbet – og lidt til.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De kunne være brødre og er det i hvert fald i værdier og smag. Sort lynlåshættetrøje, jeans, grå T-shirt, halvlangt hår - ofte i knold - og skæg.

Den tiltrædende formand for Lærerstuderendes Landskreds (LL) Christian Dalby er også 29, som Bob Bohlbro var, da han blev formand. "Det er nærmest et krav, at man skal fylde 30 i tjenesten", griner Bob Bohlbro med reference til ham selv og hans forgænger. Men var de brødre, så ville Bob nok være den vilde og Christian den mere stille.

"Det bliver helt rigtigt, det her. Det er godt at vide, at vi deler syn på læreruddannelsen, og at Christian er ligeså vild, som jeg med at sidde en halv nat og nørde sig ned i regnskaber eller finanslov. Men jeg tror også, at det passer rigtigt godt. Jeg har nok være sådan en, der råbte højt og sparkede døre ind og fik skabt nye kontakter og sikret af LL kom med ved bordet. Nu er der brug for en som Christian, som er mere social og empatisk og kan samle de lærerstuderende", lyder Bob Bohlbros karakteristik af de to, mens Christian nikker tænksomt.

En anderledes lærer 

Christian Dalby var egentlig begyndt på uddannelsesvidenskab på universitetet, men samtidig fik han en datter. Og ligeså stille blev tanken om lærerfaget bare det helt rigtige. Så han skiftede til Metropol forrige sommer med fokus på dansk, samfundsfag og materiel design.

"Jeg har selv haft en lidt besværlig skolegang. Lærerne sagde altid, at jeg ikke udnyttede mine evner, men det kom aldrig til at stå klart for mig, hvad det var, jeg skulle ændre. Det er nok noget af det, jeg tænker, jeg gerne vil prøve at gøre anderledes som lærer. Jeg vil gerne prøve at guide og måske være en lidt anderledes rollemodel".

Han er grundlæggende glad for lærerstudiet. Men helt fra starten har han også oplevet, at der var ting, der burde laves om.

"Jeg synes, det var en del rod. Det var faktisk derfor, jeg gik med til det første møde i LL. Jeg tænkte, at man derigennem kunne være med til at gøre noget ved tingene i stedet for bare at sidde og brokke mig".

Læreruddannelsens praktik-eksamen er kørt af sporet

Og den tanke har han fået bekræftet. Christian Dalby blev hurtigt klubformand for de lærerstuderende på Metropol. Derfra kom han i LL's bestyrelse, og de sidste 100 dage har han siddet med i forretningsudvalget.

"Jeg har virkelig fået smag for det undervejs. Jeg havde en lærerstuderende, som havde brug for hjælp i forhold til en underviser, og der oplevede jeg, hvor meget hjælp jeg kunne få i LL, og hvor meget vi kunne gøre for den studerende. På den måde er ideen om at afløse Bob ligeså stille vokset for mig".

Forberedelse til Ziegler

Her mener Bob Bohlbro dog, at Christian er for beskeden. "Jeg kan altså huske, at du allerede for et år siden kom hen til mig og sagde 'En dag skal jeg være formand for LL'".  

Det er han så nu blevet. Og dermed er Bob Bohlbros tid som formand slut. Han kan med tilfredshed se tilbage på, at bortset fra et folketingsvalg, så har han nået det hele: Ny læreruddannelse, folkeskolereform, overenskomstforhandlinger, konflikt, lockout. Og når man spørger ham, hvad der har været sjovest, så kommer den fede tid med alle de andre lærerstuderende på møder og weekender først. Men så kommer han i tanke om medierne.

"Min første dag som formand 4. marts 2013, var jeg i radio 24/7, og to tre dage senere stod jeg overfor Antorini og Ziegler i Debatten. På vej ind, efter at min næstformand og jeg havde terpet og terpet, siger jeg til ham 'Det kunne sgu være sjovt at sige, at jeg har forberedt mig'. Og da jeg et øjeblik senere åbnede til Michael Ziegler med ordene 'Nu har jeg jo forberedt mig', og hele studiet brød sammen af grin. Det var sgu fedt!", griner han.

Han er også stolt af den måde, de lærerstuderende gennem de seneste år har fået slået sig fast som videnspersoner i en grad, så ordførerne ringer til LL for at få information og kommentarer. Og af at rektorerne respekterer dem i en grad, så de kan forhandle uden at bringe politikerne med ind.

Fortsat opbakning til femårig læreruddannelse

"Men jeg ville dog gerne have nået at være med til at løfte finansieringen og gøre noget ved praktikken. For det er der virkelig brug for".

Det er den nye formand dog enig i.

"Der er slet ingen tvivl om, at jeg vil arbejde for at få forlænget praktikken, som er blevet alt for kort. Og for at gøre noget ved moduliseringen, som gør, at mange lærerstuderende mangler sammenhæng og fællesskab", siger Christian Dalby.

 

Ud og være lærer

Christian Dalby har nu taget hul på arbejdet som formand. Bob Bohlbro, som er færdig med uddannelsen, tager sig en seks måneders pause, hvoraf tre skal tilbringes i Sydamerika.

"Og så skal jeg skrive en bog. Bare for mig selv. Om hele uddannelsessystemet. Simpelthen for at få alt det her ud af systemet, så jeg kan komme videre".

Og derefter skal han arbejde.

"Jeg skal ud og gøre det, jeg brænder allermest for. Jeg skal være lærer. Jeg vågner hver eneste morgen og tænker på min første undervisningsdag. Efter al sandsynlighed skal jeg have et deltidsjob, for jeg har også noget andet, jeg skal arbejde med. Men uanset hvad, så skal jeg ud og være lærer".