"Jeg har været overrasket over, hvor lukket et foretagende KL er", siger Enhedslistens Jesper Kiel.

KL-bestyrelses-medlem: Sine Sunesen blev fyret på grund af lærerforhandlinger

Resultatet omkring lærerforhandlingerne var afgørende for afskedigelsen af Sine Sunesen. Det vurderer Jesper Kiel (Enhedslisten), der er medlem af KL's bestyrelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor blev KLs direktør og topforhandler - Sine Sunesen - fyret kort efter hun havde landet en aftale med lærerne?

Jesper Kiel, der er valgt til byrådet i Svendborg, og Enhedslistens repræsentant i KL's bestyrelse, mener, at årsagen må findes i netop de dramatiske lærerforhandlinger, hvor KL's bestyrelse ekstraordinært blev indkaldt for at godkende forhandlernes resultat.

"Det er klart, at man kan se, at vi har været indkaldt i bestyrelsen for at gennemgå aftalen med lærerne. Og vi brugte temmelig lang tid på at pindehugge i den. Så der vil alle kunne se, at der har været et stridspunkt. Så det udspringer nok af det forløb, der har været der", siger Jesper Kiel.

"Men jeg er målløs over det, fordi det signal, der blev givet fra KL's repræsentantskab og flere forskellige partigrupper var, at man skulle forsøge at finde en forhandlingsløsning, så man ikke endte op med en konfrontation. Og jeg synes, at det er den opgave, hun har påtaget sig", siger Jesper Kiel.

"Om man så kan lide det eller ej, jeg havde gerne set, at man var nået frem til en arbejdstidsaftale i stedet for den løsning, man er nået frem til nu. Men det var ikke det, der har været flertal for i KL. Derfor forstår jeg ikke, at man nu afskediger hende", siger Jesper Kiel.

Anders Bondo målløs over chefforhandler-fyring

"Der blev filet på teksten"

Efter det møde, der blev holdt ekstraordinært i KL's bestyrelse lørdag den 14. februar, kunne forhandlerne skrive under. Så der må være blevet givet en opbakning fra bestyrelsen, uanset om der var uenighed?

"Der blev filet lidt på teksten. På den måde var der jo nogen, der ikke var helt tilfredse, ellers havde vi jo ikke siddet så længe, det giver sig selv. Men omvendt, hvis man var uenig, så kunne man have sagt, det vil vi ikke. Sådan fungerer det jo også", siger Jesper Kiel.

Jesper Kiel tror altså, at det er forløbet omkring lærerforhandlingerne, der førte til afskedigelsen af Sine Sunesen - og det mener han er en fejl.

"Der blev lavet en aftale med lærerne, og der har været et forløb omkring det - hvor vi har holdt bestyrelsesmøde. Så det må være det forløb, der har givet anledning til afskedigelsen. Jeg synes ikke, det burde give anledning til det, for jeg synes ikke forhandlerne har et stort problem. Det kan godt være, at KLs bestyrelse har været lidt uklare omkring, hvad det var de ville. Men det er vores problem i bestyrelsen", siger Jesper Kiel.

Mørkelagt beslutning Udover årsagen til afskedigelsen er det interessant at finde ud af, hvem der har fyret Sine Sunesen.

Hvis man spørger KL, som er en politisk ledet interesseorganisation for landets 98 kommuner, møder man en lukket dør:

"Det er en intern organisationsinformation, og det deler vi ikke med offentligheden". Sådan svarer KL på spørgsmålet om, hvem der havde beslutningskompetencen til at fyre Sine Sunesen.

Men mørklægningen er ikke bare i brug i forhold til offentligheden. Som folkeskolen.dk i går kunne berette, har KL's 17 mand store bestyrelse ikke fået en begrundelse for afskedigelsen. Det fortalte Preben Andersen fra Dansk Folkeparti. Han er 1. viceborgmester i Skive Kommune.

Sine Sunesen ikke fyret af KL-bestyrelse

Enhedslistens medlem af KL's bestyrelse, Jesper Kiel, kan nu fortælle, at bestyrelsen heller ikke har fået oplyst, hvem der truffet beslutningen om at skille sig af med Sine Sunesen.

"Jeg er målløs over, at man starter med at effektuere en fyring, uden at vi er blevet informeret om, at der er et problem", siger Jesper Kiel til folkeskolen.dk

"Jeg synes er, det er kritisabelt, at der ikke bliver truffet nogen demokratisk beslutning omkring det her. Der er et formandskab i KL og jeg ved ikke, om det er blevet drøftet dér. Eller om det er en beslutning, der er blevet truffet af formand-næstformand og direktøren. Eller om det er den administrerende direktør alene, der har truffet beslutningen", siger Jesper Kiel.

"Vi har fået det samme at vide som pressen"

Jesper Kiel har i knap et år siddet i bestyrelsen, og mødet med kulturen i KL er kommet bag på ham.

"Jeg er ny i det her, og jeg har været overrasket over, hvor lukket et foretagende KL er, jeg vil godt have lukket lidt op. Jeg synes jo, at alle medlemskommunerne har krav på at få en forklaring, når der sker sådan nogle ting her. Hvad er baggrunden så for det?", spørger Jesper Kiel og understreger, at han godt er klar over, at der er flere hensyn i en personalesag som denne:

"Der er jo også hensynet til den fyrede. Den, der er blevet fyret, har krav på, at hvis man har lavet en aftale om, 'at nu snakker vi ikke mere om det', så skal det respekteres, men jeg har ikke været med til at træffe nogen beslutning", siger Jesper Kiel.

Det er altså ikke sådan, at Martin Damm (Venstreborgmester og formand for KL - red.) har skrevet ud til bestyrelsen, at 'vi har valgt at afskedige Sine Sunesen af den og den årsag, og beslutningen er taget af den og den'?"

"Vi har fået det samme at vide som pressen", siger Jesper Kiel.

KL understreger: Vi står bag forliget med lærerne