Anders Bondo forstår ikke, hvorfor chefforhandleren i KL er fyret

Anders Bondo målløs over chefforhandler-fyring

Lærerforeningsformanden forstår slet ikke, hvorfor Sine Sunesen pludselig er blevet fyret og betegner hende som en dygtig forhandler, som netop har fået en række gode resultater hjem for KL. Forløbet betyder, at han er ekstra bekymret for den danske forhandlingsmodel.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er virkelig målløs over det her. Hvis man ser på det overenskomstforløb, som er ved at være afsluttet, tror jeg ikke, jeg har været med til at en så kompleks overenskomst, som er landet her. Vi stod i den helt specielle situation, at det var den første forhandling om overenskomst efter lovindgrebet i 2013. Og på andre områder har der været spørgsmålet om at få indført døgnarbejdstid og få sammenskrevet en række aftaler. Alt sammen noget, som har stået meget højt på KL's ønskeliste. Det er resultater, Sine Sunesen har landet i de seneste måneder. Inde på KL's hjemmeside kan du se en smilende Michael Ziegler ud for det ene forlig eller det andet", siger Anders Bondo.

Sine Sunesen ikke fyret af KL-bestyrelse

Stikker en fyreseddel ud "Når så det hele er ved at være landet, stikker man en fyreseddel ud til chefforhandleren. Ja, jeg er virkelig målløs", siger Anders Bondo. Han betegner Sine Sunesen som en skrap og dygtig forhandler, som han dog i 2013 havde et ret anstrengt forhold til. "Dengang foregik der jo ikke reelle forhandlinger, som alle ved. Det hele var dikteret på forhånd. Det var meget ubehageligt. Men bortset fra dengang, så har jeg oplevet Sine Sunesen som en, der er parat til at gå ind i forhandlingsrummet og forsøge at finde nogle løsninger. Det er også min egen indgang til forhandlinger, og sådan har jeg oplevet hende både ved de centrale forhandlinger og når det gælder lærernes egne forhandlinger", siger DLF-formanden. 

Er det fordi hun har været for flink og ikke haft afklaret sit mandat? "Nej tværtimod. Det kan jeg ikke forestille mig, for så burde KL jo ikke stå og rose det ene forlig efter det andet. Og i forhold til forhandlingerne med os var både KL's toppolitikere og bestyrelsen jo inde over resultatet, såvidt jeg har forstået", siger Anders Bondo. Derfor mener han at man burde have givet Sine Sunesen en bonus i stedet for en fyreseddel.

"Jeg er ikke meget for resultatløn, men man kunne jo have givet hende et skulderklap og tak for en helt fantastisk indsats, for det har bestemt ikke været nemt at lande de aftaler, der er lykkedes for hende", siger han.

Den danske model  Han synes, at hele forløbet er meget bekymrende. "Jeg er meget optaget af, at vi har et samfund, hvor parterne sætter sig ned ved forhandlingsbordet og finder nogle aftaler, som alle kan se sig selv i. Det er jo også det, vi har gjort - selv om  Finansministeriet endnu en gang har indsnævret forhandlingsrummet", siger han.

DLF-formanden håber, at der er nogle politikere i KL, som nu tænker sig rigtig godt om. "Jeg ved, at under forhandlingerne forsøgte Finansministeriet at blande sig og påvirke resultatet. Det er helt utidigt, at Finansministeriet i den grad blander sig og påvirker resultatet. Vi har en forhandlingsmodel, hvor parterne forhandler med hinanden for at nå en fælles løsning. Så skal andre uden for forhandlingsrummet ikke blande sig. Det kan godt gøre mig bekymret for den danske model", siger Anders Bondo. Det er i dag, urafstemningen om lærernes resultat er startet. Vil dette have nogen betydning? "Michael Ziegler har i en mail bekræftet, at de står inde for resultatet. Vi har en aftale og det forpligter begge parter. Perspektiverne i forhold til at havne i Forligsinstitutionen kan til gengæld være endnu vanskeligere at få øje på nu, tænker jeg", siger Anders Bondo til Folkeskolen.dk