Løntrin, men ikke fælles overenskomst til UU-vejlederne

UU-vejlederne havde håbet at få en samlet funktionsoverenskomst og dermed lige løn for lige arbejde, men det lykkedes ikke. Til gengæld er der – som hos lærerne – et løntrin til vejlederne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For ungdommens uddannelsesvejledere (UU-vejlederne) er der ingen samlet overenskomst, selvom vejlederne dækker den samme funktion. Alt efter om de har en baggrund som HK'er, socialrådgiver eller lærer, er vejlederne dækket af forskellige overenskomster.

Der altså ikke lige løn for lige arbejde.

Derfor var det et overenskomstkrav fra Danmarks Lærerforening, at der skulle laves en funktionsoverenskomst. Og UU-vejlederne havde derudover et krav om højere løn.

Det lykkedes ikke at indgå en funktionsoverenskomst, mens der - som på lærerområdet - blev aftalt en lønstigning.

Lene Svejborg er UU-konsulent og tillidsrepræsentant i DLF-regi for UU-Odense og Omegn. Hun ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at indgå en funktionsoverenskomst.

"Det er en skam, at man ikke lykkedes med at organisere alle UU-vejledere på den samme overenskomst. Når det glippede, så betyder det, at der er meget store lønmæssige forskelle for det samme arbejde. Vi er som UU-vejledere organiseret i mange forskellige organisationer, og jeg vil ikke sige, at de kæmper mod hinanden, men det bliver meget forskelligt, hvad vores lønmæssige udgangspunkt bliver", siger Lene Svejborg.

Hun uddyber:

"Alt efter, hvor folk bliver rekrutteret fra, så bliver udgangspunktet den overenskomst, der kan laves på det område, de kommer fra. Så vi ligger forskelligt. Jeg har kollegaer, der er organiseret i Dansk Socialrådgiverforening, og de får slet ikke den pension jeg får, selvom vi er ligeværdige kollegaer til hverdag", siger Lene Svejborg.

UU-fyringer: 140 millioner spares ved "fokuseret" vejledning

Frygter løn afgørende for ansættelse Lønforskellen muliggør et skrækscenarie for Lene Svejborg.

"Det værst tænkelige ville være, at man i en ansættelse blev tvunget til at gå efter en kandidat, der ikke havde en høj lønmæssig overenskomst", siger Lene Svejborg, der understreger, at det ikke er noget, hun har oplevet i en konkret ansættelsessituation.

På trods af den manglende funktionsoverenskomst er Lene Svejborg ikke afvisende overfor aftalen.

"Jeg er i bund og grund overvejende positiv i forhold til resultatet, fordi vi havde oparbejdet et lønmæssigt efterslæb, og nu har vi fået et løntrin ligesom lærerne", siger hun.

Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelse

Ingen småtillæg Lene Svejborg forklarer om lønsitutionen for UU-vejlederne:

"Vi får et kvalifikationstilæg, når vi har en diplomuddannelse i DUEK( Diplomuddannelse i uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning - red.) , og den er lovbefalet kvalifikationskrav for vejledere i UU, men derudover er der ikke tillæg udover løntrinnet", siger hun, og det kan ifølge Lene Svejborg give rekruteringsproblemer.

"For eksempel når vi skal arbejde med STU-elever. Der kunne man godt forestille sig, at lærere, der har arbejdet i specialundervisningsregi, ville være kvalificerede til dette arbejde i UU-regi. Men de kommer med en helt anden løn, fordi de har deres specialundervisningstillæg. Det kan vi ikke matche, og i vores arbejde med denne gruppe unge har vi ikke mulighed for at få specialundervisningstillæg", siger Lene Svejborg.". Med omlægningen af vejledningen, så den er mere "fokuseret", skal UU-vejlederne kun give individuel vejledning til den svageste femtedel af eleverne. Det ændrer også vejledningen af de sidste 80 procent.

"Vi skal fremover til at lave meget mere kollektiv vejledning, men vi har ikke mulighed for at få et undervisningstillæg, som lærerne har", siger Lene Svejborg, der gerne ser et øget DLF-fokus på tillægsordninger som dem, der kendes i lærerverdenen.

UU-vejlederne i DLF-regi har i øvrigt som noget nyt valgt regionale repræsentanter, der den 12. marts skal mødes og arbejde for at etablere et UU-forum.

Vejlederformand: Gruppevejledning er ikke nødvendigvis billigere

 

Powered by Labrador CMS