Skemaa fra DLF-undersøgelse: De optalte opsigelser er de sager, som er oprettet i månederne august, september og oktober og som vedrører opsigelse af ansatte, der på dette tidspunkt er prøveansatte.

Flere lærere afskediges i prøvetiden

61 lærere blev sagt op i prøvetiden i 2014. I 2010 skete det for 9 lærere, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening. Over halvdelen fortæller, at de er sagt op på grund af sygdom, som de mener skyldes vilkårene på arbejdspladsen – altså opgavepres, dårlig tid til forberedelse og stress.

Publiceret

Overblik - opsigelseri prøveperioden

2009 -18

2010 -9

2011 -6

2012 -17

2013 -37

2014 -61

De optalte opsigelser er de sager, som er oprettet imånederne august, september og oktober og som vedrører opsigelse afansatte, der på dette tidspunkt er prøveansatte.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

DLF har analyseret udviklingen i opsigelser af prøveansatte i skoleårets første tre måneder - august, september og oktober over den seneste årrække.

 

DLF har kontaktet 45 af dem, der blev afskediget i prøvetiden i skoleårets første tre måneder i 2014, og fået svar fra 25 af dem. Langt de fleste - 80 procent - fortæller, at opsigelsen skyldes rammevilkår eller andre forhold på arbejdspladsen. De har ikke kunnet leve op til arbejdsgiverens krav eller er bukket under for et opgavepres, som de ikke var i stand til at leve op til. Der var ikke tilstrækkeligt med tid og resurser til opgaven, og deres kolleger havde ikke overskud til at hjælpe nyansatte kolleger, fordi de selv havde for travlt.

Udbrændte lærere beder om deltid

Efterlyser mentorordning

"Nyuddannet. Meget lidt erfaring og ingen gamle ideer at trække på. For mange timer (28 undervisningstimer) og for lidt forberedelse. For mange fag (7), man ikke er uddannet i, bl.a matematik. Kunne ikke leve op til egne forventninger", citerer undersøgelsen en af lærerne for.

En anden siger: "Arbejde i en klasse med ADHD-børn, som var meget udadreagerende. Det var mere voldsomt, end jeg kunne håndtere. Samtidig var lektionstimetal blevet meget højere, og der var meget mindre tid til forberedelse".

En af de nyuddannede lærere, som DLF har talt med i forbindelse med undersøgelsen, fortæller, at det var et problem, at de mere erfarne kolleger ikke havde tid til at hjælpe, fordi de selv havde fået flere arbejdsopgaver. Læreren efterlyser en mentorordning.

København strammer sygdomsreglerne i et reform-år

 

Undersøgelsen handler udelukkende om sager behandlet i DLF's sekretariat, hvilket vil sige at tallene er uden Københavns Kommune. Men Københavns Lærerforening oplyser, at tendensen er den samme i København. Her er stigningen endda mere markant, da man stort set ikke har set opsigelser af prøveansatte tidligere.

I undersøgelsen bemærkes det, at den er bygget på medlemmernes oplevelser, men at tendenserne er så tydelige, at man godt kan se noget ud af dem.

Stress og konflikter rammer stigende antal lærere