De fleste af lærerne har forladt Vangeboskolen, der ligger i den nordsjællandske velhaverkommune Rudersdal.

Aflyst undervisning og krisemøde: 75 procent af lærerne har sagt op

Omkring 75 procent af lærerne på Vangeboskolen i Rudersdal Kommune har sagt deres job op i løbet af de sidste måneder. Skolebestyrelsen har nu givet skoleledelsen tilladelse til at aflyse undervisningen på mandag fra klokken 12, så ledelsen kan mødes med medarbejderne. Der er ét punkt på dagsordenen: Hvad skal der til for, at lærerne vil blive på skolen?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

23 af lærerne på Vangeboskolen i Rudersdal Kommune har i løbet af 2014 sagt farvel og goodbye til deres arbejdsplads. Det viser en dugfrisk årsopgørelse fra kommunen.

Dertil kommer, at yderligere fire har sat op her efter jul. 27 i alt, altså. Ud af en lærerstab på 34-38.

"Det er mange", fastlår formanden for den lokale lærerkreds, Rudersdalkredsen, Marianne Toftgaard, tørt. Nemlig omkring 75 procent. Tre ud af fire har simpelthen taget deres gode tøj og er gået ud af skolen for sidste gang.

I 2012 forlod blot tre lærere Vangeboskolen, viser tal fra Rudersdal Kommunes personaleafdeling, og i 2013 kun fire.

Halvdelen af lærerværelset har sagt op

Skoleleder: Dybt bekymrende

Skolens leder Jesper Wass Hansen mener, at man kan diskutere tallet. Der er vikarstillinger i det, siger han, og nogle er gået på pension for eksempel. Men man kan ikke diskutere, at det er et alvorligt problem for skolen, at så mange lærere har sagt op.

"Det er et faktum, at mange har sagt op, og det er kritisk for en skole. Det er vi dybt bekymrede over. Vi ser på det med stor alvor", tilføjer Jesper Wass Hansen.

Næsten 30 procent af lærerne i Rudersdal Kommune har sagt op

Aflyser undervisning for at holde krisemøde

Han har derfor bedt skolebestyrelsen om tilladelse til at aflyse undervisningen på mandag fra klokken 12, så skoleledelsen kan holde et møde med skolens medarbejdere.

"Og skolebestyrelsen har godkendt, at vi lukker skole klokken 12 på mandag, situationens alvor taget i betragtning. Det kan være et helvede at samle alle om aftenen eller på andre tidspunkter", siger Jesper Wass Hansen. Sfo'en er åben fra klokken 12, så eleverne fra 0. til 5. klasse kan går derover.

Skoleledelsen har selv en analyse af grundene til den usædvanlig store lærerafgang, men vil gerne hører medarbejderne selv.

"På mødet skal vi tale om: Hvad er det, der sker her på skolen? - fordi de, der er her, bliver utrygge, når så mange holder op. Vi har vores analyse, men vi også hører vores medarbejdere: Hvad skal gøre Vangeboskolen til en god arbejdsplads? dér står vi helt åbne", siger Jesper Wass Hansen.

"Vi har ingen interesser i at tale det ned, det er dybt alvorligt og kritisk for en skole, selv om der også er andre skoler i kommunen, som oplever, at mange lærere siger op - så vi deler det med andre skoler".

Lærerflugt i Rudersdal fortsætter

Skoleledelsens analyse

Skoleledelsens teori er, at den har sat for mange ting i søen på en gang: Ud over tilstedeværelsespligt og skolereform, så også blandt andet en ny time- og pausestruktur og en ny opdeling af elevernes skoleforløb i faser (svarende til indskoling, mellemtrin og udskoling), som skal lede frem til aldersintegreret undervisning.

Fra jul har der været aldersintegreret undervisning i de kreative fag i fase 1 (indskolingen). Egentlige skulle den aldersintegrerede undervisning have været sat i gang i august, men så blev projektet udskudt til efterårsferien, og indtil videre udskudt, mere eller mindre, på ubestemt tid.

Krise allerede op mod sommerferien

Allerede op mod sommerferien, da ledelsen kørte den aldersintegrerede undervisning i stilling, sagde halvdelen af lærerværelset op. Og nu her ved juletid er det altså tre fjerdedele. 

"Vi har ikke været gode nok til at kommunikere, hvad vi vil med skolen, hverken over for medarbejderne eller forældrene", siger Jesper Wass Hansen.

"Og vi har ikke været gode nok til at skabe et medejerskab til den nye Vangeboskole, der tegner sig med ny arbejdstid, ny skolereform og også med aldersintegration og nye lektionslængder, forskudte pauser og andre nye ting. Og medarbejderne har måske heller ikke været i stand til at tage et medejerskab", tilføjer han.

Og uden lærernes opbakning og medejerskab kommer en skole ingen vegne, påpeger Jesper Wass Hansen.

Fortryder du nu, at du lagde aldersintegreret undervisning og strukturforandringer oveni ny skolelov og arbejdstidslov?

"Jeg vil ikke bruge ordet 'fortryde', men når jeg ser tilbage, er der ingen tvivl om, at vi ville mange ting på én gang. Jeg konstaterer, at det kunne være en del af forklaringen", siger Jesper Wass Hansen.

Reform og lov om arbejdstid skræmmer lærerne væk fra folkeskolen

'Mødet på mandag bliver udslagsgivende'

"Mødet på mandag vil være udslagsgivende for, hvad vi gør", siger han, der blev ansat som ny skoleleder i foråret. Han kommer fra en administrativ stilling i den kommunale forvaltning. Førhen var han skoleleder på en københavnsk folkeskole.

"Der er nogle lærere, der har sagt til mig: 'Kunne vi ikke bare få noget fred og ro, vi behøver ikke sådan et møde'. Det er fint nok, at de har det sådan, men uanset hvordan man opgør tallet på, hvor mange der er holdt op, så tale det sit tydelige sprog om, at alt ikke er, som det skal være", fastslår Jesper Wass Hansen.

"Jeg brug for at mødes med alle medarbejdere, så de ser, vi tager det meget alvorligt", tilføjer han.

DLF: Fornuftigt at holde møde

Formanden for lærerkredsen, Marianne Toftgaard, bifalder, at skolens ledelse har indkaldt til et krisemøde.

"En så stor afgang er bekymrende. Allerede i sommers havde mange lærere sagt op på Vangeboskolen, og det er bekymrende, at det bliver ved", siger hun.

"Så det er meget fornuftigt at holde et møde med dem, der er tilbage om, hvad der skal til for at lave en skole, hvor lærerne har lyst til at blive", tilføjer Marianne Toftgaard.

"Det er grundlæggende ledelsesopgave at skabe holdånd og mening, så medarbejderne ved, hvor de er på vej hen, og ved, hvorfor skolen gør, som den gør", påpeger hun.

Og meget tyder på, at det er uklart for lærerne på Vangeboskolen, siger hun.

"Så det er altafgørende nu at høre medarbejderne, så ledelsen ved, hvor de er. Ellers har den ikke en chance", siger Marianne Toftgaard.

Opdateret den 2. februar klokken 11.30:

Tallene i denne artikel stammer fra personaleafdelingen i Rudersdal Kommune. Efter artiklens udgivelse har Vangeboskolen lavet sin egen opgørelse af fratrædelserne de sidste par år. I en pressemeddelelse som skolen har udsendt står der følgene:

"I følge skolens egen interne opgørelse var der i skoleåret 2013/14 14 lærere, som fratrådte deres stillinger. Det svarer til 34 pct. af den samlede lærerstab. I indeværende skoleår er indtil videre fire lærere fratrådt. Oplysningen om 27 fratrådte lærere stammer fra Rudersdal Kommunes personaleadministrationssystem. Her er der imidlertid ikke korrigeret for fx, at en person er gået ned i tid, tidsbegrænsede vikarstillinger mv."