Arbejdsmiljøet er bedst på de små skoler i Esbjerg. Nu vil kommunen slå mange skoler sammen. Kredsformand i Esbjerg Kenneth Nielsen argumenterer for, at der er en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant på hver matrikel.

Esbjerg: Små skoler har det mindste sygefravær

Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen havde egentlig forventet, at de skoler, hvor lærerne har flest undervisningstimer også ville være dem, hvor sygefraværet var steget mest. Men det viser sig, at det psykiske arbejdsmiljø tilsyneladende har det bedst på de små skoler – uanset timetal.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Esbjerg Lærerforening og Esbjerg Kommune har i fællesskab gjort op, hvordan det ser ud med undervisningstimetal, sygefravær og det oplevede psykiske arbejdsmiljø på kommunens 25 skoler.

Gredstedbro Skole ligger eksempelvis allerhøjest i undervisningstimetal med næsten 800 timer per lærer og en stigning fra sidste år på 75 timer per lærer, men under gennemsnittet i sygefravær og pænere end de fleste i det psykiske arbejdsmiljø.

"Det spurgte jeg dem til, og de siger, at det handler om, at de føler et fælles ansvar for arbejdspladsen og har et tæt og godt samarbejde med ledelsen", fortæller Kenneth Nielsen.

Skolesammenlægninger udfordrer arbejdsmilljøet

Men Esbjerg Kommune har besluttet at skære ned på antallet af skoler fra 25 til 9, samtidig med at der er budgetteret med yderligere 20 ekstra undervisningstimer per lærer fra 2016.

Budgetforslag kan hæve Esbjerg-læreres timetal

"Der vil jeg argumentere for, at vi beholder en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant på hver matrikel, og at man arbejder på, at lærerne kan få mulighed for at holde pauser sammen i nogle små enheder. Mange af lærerne på de store skoler fortæller, at de aldrig ser deres kolleger mere", siger Kenneth Nielsen, der sammen med sin kollega fra pædagogernes fagforbund BUPL er gået ind i en taskforce for at kæmpe for at få tålelige arbejdsvilkår på skolerne, så ikke endnu flere går ned med arbejdsrelateret stress og efterlader kollegerne endnu mere pressede.

"Vi kigger på de småbitte ting, og jeg har foreslået alle skoler at bruge den model, vi brugte på Spangsbjergskolen med plakater og postit-sedler, hvor man hver gang man har et problem, også prøver at foreslå løsninger. Det kan handle om at få noget ordentlig kaffe eller købe nogle ekstra printere, så man ikke skal bruge tid på at vente ved printeren".

Plancher tager toppen af reformfrustrationer

Forvaltning meldte sygefravær ud

Venstre-politikeren Bente Bendix Jensen, som sidder i Esbjergs byråd og ind til for et par dage siden var i Folketinget som stedfortræder, har på Facebook givet udtryk for, at lærernes sygefravær er tegn på en protest, "hvor de ansatte 'straffer' reformen ved at melde sig syge". 

Kenneth Nielsen understreger, at han ikke har meldt offentligt ud om stigende sygefravær i Esbjerg, hvor forvaltningen selv havde offentliggjort tallene.

"Men så sagde jeg også, at udfordringen ikke lå ude på skolerne, men i byrådssalen", fortæller han og understreger, at de syd- og sønderjyske lærere henvises i stort tal til Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg.

"Vi inkluderer 97 procent af børnene i normalklasserne. Vi er i en proces, hvor vi går fra 25 til 9 skoler, og lærerne skal stige fra 775 undervisningstimer til 795 - og så Lov 409. Det er ikke mærkeligt, at folk går ned, og nogle af dem, der går ned, er nærmest invalideret", siger han og fortæller, at de lærere, han har talt med er dybt ulykkelige over ikke at slå til, ikke at kunne leve op til de høje forventninger.

Esbjerg ansatte 60 lærere i sommers og havde over 400 ansøgninger, så man kunne plukke de allerbedste, Inden august var gået, var fire af de nye bukket under.

"Jeg sammenligner det med Titanic - det er byrådet, der har smidt isbjerget ud - vi andre kan kun kaste redningsbåde og kranse ud og se, om vi kan redde nogen".