Efteruddannelse giver tid til fordybelse, men der mangler vikarer til at tage over for lærere, der er på kursus.

Lærermangel stopper efteruddannelse

Randrusianske lærere kan ikke komme på efteruddannelse i år, for der er ingen til at vikariere for dem. Der er nemlig stort set ingen ledige lærere i hele det østjyske område.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste skoleår var 100 lærere i Randers Kommune på efteruddannelse i otte uger. De lærte om klasserumsledelse og om, hvordan man som lærer kan inkludere elever med særlige behov i den almindelige klasse.

Efter planen skulle 100 andre lærere af sted på et tilsvarende kursus her i indeværende skoleår. Men kommunen måtte sætte planen på hold.

Der er nemlig simpelthen ikke ledige lærere nok i det østjyske område, der via den såkaldte jobrotationsordning kan gå ind og vikariere for de lærere, der er på kursus. Godt 20 vikarer skulle der bruges i et helt skoleår.

Derfor gav det ikke mening at videreføre projektet dette skoleår, selv om både den kommunale skoleafdeling og lærerne var glade for det, fortæller kredsformand i Randers Lærerkreds Kurt Sørensen.

"Allerede sidste år var det et problem at få vikarer nok, selv om kommunen også forsøgte at støvsuge Aarhus for ledige lærere. Det lykkes lige akkurat, men vi måtte udskifte vikarer undervejs i forløbet, fordi nogle af de oprindelige vikarer fik fast arbejde", siger han.

DLF kritiserer kompetence-milliarden: Ingen penge til vikardækning

Østjylland kæmpe om de samme få lærere

Alle skoler i Østjylland kæmper om de samme ledige lærere til vikarstillinger under jobrotationsordningen, hvor staten betaler det meste af lønnen, fortæller Kurt Sørensen.

"Alle sukker efteruddannelse, så når der er nogle penge som A.P. Møller milliarden og Antorinis milliard, så laver man det. Men det er jo de samme ledige vi trækker på til vikardækning", siger kredsformanden.

Efteruddannelse efter jul - måske

Nu vil kommunen prøve at sætte et efteruddannelsesprojekt i en mindre skala i gang efter jul, men Kurt Sørensen tror ikke meget på det.

Der vil heller ikke efter jul være ledige nok, vurderer han, blandt andet fordi kommunerne for tiden ansætter lærere i rå mængder.

I 2014 har Randers Kommune således ansat omkring 100 nye lærere, og det er mange i et skolevæsen med kun 800 lærerstillinger, fastslår kredsformanden.

"Nogle er gået på pension, og andre er skiftet til en skole, der ligger tættere på deres bopæl", siger Kurt Sørensen.

Frederikssund: Ingen penge til vikarer trods mere efteruddannelse til lærerne

Lav ledighed er skidt for efteruddannelse

Det er selvfølgelig fint, at ledige lærere får fast ansættelse, påpeger kredsformanden, men det er skidt for efteruddannelsen.

"De 100 lærere, der har været på kursus, har været virkelig glade for det. Det var et modul om klasseledelse under den pædagogiske diplomuddannelse, og det er længe siden, at lærerne har kunnet fordybe sig i noget fagligt i otte uger i træk", siger Kurt Sørensen.

Kurset var et modul under den pædagogiske diplomuddannelse, der egentlig skulle have klædt lærere på til inklusionsopgaven. Men et sådant modul blive ikke lige udbudt, hvorfor det blev modullet om klasseledelse, lærerne kom til at gå på. Kurset blev så drejet lidt over i inklusion, fortæller Kurt Sørensen.

Kommunen betalte kursusgebyret, og staten altså vikardækningen.

Vikarbureauer kæmper for at skaffe lærere