"Tilskudsordningen er vigtig. For det ville være svært at forsvare, hvis vi ikke kunne udbyde madordning, til dem, der har mest brug for den", siger specialkonsulent i København Kommunes børne og ungeforvaltning Astrid Dahl.

Udsatte elever får også skolemad i København

3354 elever i København får økonomisk tilskud til skolemad i København. 282 elever får maden gratis. Tilskudsordningen er nødvendig, lyder det fra kommunen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste af eleverne får 5 kroner i tilskud per måltid, mens nogle får 10 kroner i tilskud. Tilskuddet er bestemt af familiernes indkomst og antallet af børn i familierne. 

"Tilskudsordningen er vigtig. For det ville være svært at forsvare, hvis vi ikke kunne udbyde madordning, til dem, der har mest brug for den", siger specialkonsulent i København Kommunes børne- og ungeforvaltning Astrid Dahl. 

Forvaltningen anbefaler skolerne, at alle elever får et ansøgningsskema, når de begynder i skole.

"Der har været modstand mod at dele det ud til alle, men det er klart vores anbefaling", siger Astrid Dahl som forklarer, at det kan være svært for lærerne at skulle pege enkelte familier ud som lavindkomstfamilier.

København: Alle elever skal have adgang til skolemad

Inklusionspædagog sætter pris på skolemad

På Sønderbro Skole på Amager er Laura Funder ansat som inklusionspædagog. En del af hendes arbejde er at finde ud af, om enkelte elever har brug for hjælp til skolemad.

"Det handler om at skabe tillid til eleverne og opbygge en relation til dem. Så kan jeg registrere om de ofte er sultne og spørge til, hvorfor de ikke har mad med. Hvis de er fire-fem børn i en familie, og mor er på kontanthjælp, så gælder det om, at de får ansøgningsskemaet med hjem. Efterfølgende skal jeg spørge ind til, om de også har fået skemaet afleveret", siger Laura Funder.

Laura Funder bestiller selv mad for nogle af de elever, som får gratis skolemad, og hun hjælper også nogle forældre med at få bestilt maden.

"Jeg står i boden i morgentimerne, så jeg er der, når forældrene kommer forbi".

Skolemadsforkæmper: Lær af Sverige

Gratis mad kræver god klassekultur

Laura Funder har også oplevet, at elever som får skolemad hver dag, kan være udsatte for andre elevers bemærkninger.

"Der var en elev fra 1. klasse, der sagde, at alle dem, der får mad hver dag, er dem, der er på støtten. Der skal jeg ind med inklusionsarbejdet og se på, hvilke værdier, der strukturerer klassefællesskabet", siger Laura Funder.

Hun sætter dej over til boller om eftermiddagen, inden hun går fra skolen, og møder så klokken 7 og bager boller til eleverne.

"Jeg bruger en del af min inklusionstid på at være i boden. Det betyder meget, at de kan komme ned og få noget mad. Det at de kan få en friskbagt bolle betyder meget for mange af eleverne. Og hvis jeg har brug for at komme tæt på nogle elever, kan jeg også invitere dem til at være med til at bage".

Morgenmadsklubben på Sønderbro Skole er etableret i samarbejde med Fødevarebanken. De leverer frugt, mælk, ost og cornflakes, som skolen serverer som gratis morgenmad for eleverne.

Udsatte børn får overskudsmad