"Bekymringerne om Ordblindeinstituttets fremtid har måske været grundløse, men det nytter ikke, at vi siger det, hvis vi ikke kan overvinde lærernes frygt. Derfor har vi vejet tingene af", siger udvalgsformand Peter Als.

Ballerup bevarer Ordblindeinstituttet som selvstændig skole

De mange indsigelser mod at nedlægge Ordblindeinstituttet som selvstændig skole har gjort et så stort indtryk på politikerne i Ballerup, at de har besluttet, at instituttet skal fortsætte som hidtil. Til august flytter instituttet ind på en folkeskole, men beholder sin egen ledelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har besluttet at lægge vores egne ordblindeklasser ind under Ordblindeinstituttet og flytte elever og lærere til Lundebjergskolen i Skovlunde, hvor Ordblindeinstituttet fortsætter som selvstændig skole med egen ledelse", siger Peter Als (S), formand for børne- og skoleudvalget i Ballerup.

Beslutningen er truffet efter politiske drøftelser, som har været under påvirkning af både de mange høringssvar og en omfangsrig debat, hvor der over én kam er blevet udtrykt stor bekymring for, at kommunen ville lægge det højt specialiserede og taksfinansierede institut ind under ledelsen på en folkeskole.

Udvalgsformand: Jeg er ikke upåvirket af indsigelserne mod at nedlægge Ordblindeinstiuttet

"Folk har blandt andet været bekymret for instituttets brand og for, om kommunerne ville købe ydelser, hvis Ordblindeinstituttet hørte under en folkeskole. Bekymringerne har måske været grundløse, men det nytter ikke, at vi siger det, hvis vi ikke kan overvinde lærernes frygt. Derfor har vi vejet tingene af", siger Peter Als.

Vigtigt at lærerne føler sig trygge

Det trækker den ene vej, at kommunen ikke kan gøre prisen for en plads på Ordblindeinstituttet billigere, nu da det skal fortsætte med sin egen ledelse, mens det trækker den anden vej, at lærerne er mere trygge, fortæller udvalgsformanden.

Ordblinde-lærernes tillidsmand har ikke tiltro til politisk præcisering

"Vi er interesserede i, at lærerne fortsætter på Ordblindeinstituttet, og derfor imødekommer vi deres ønske om, at Ordblindeinstituttet skal fortsætte som en selvstændig skole og kompetencecenter. Så må vi se på, om vi kan bringe prisen for en plads på Ordblindeinstituttet ned på en anden måde. Det bliver marginalt, men der må være noget at hente på kvadratmeterprisen".

De to skoler skal samarbejde om undervisning

På Lundebjergskolen kommer Ordblindeinstituttet til at råde over en række lokaler, som ligger ved siden af hinanden, plus lokaler nede ad en anden gang.

"Det er et puslespil, som skal gå op, og som vi vil invitere Ordblindeinstituttet til at være med til at løse. Vi skal også adressere de udfordringer, at to skoler skal ligge på samme matrikel. Det kræver samarbejde, når der ikke er tale om to afgrænsede parceller. I dag deler Ordblindeinstituttet bygninger med specialskolen Kasperskolen, men her der bedre plads. Blandt andet er der to store gymnastiksale og en sportshal, men vi forventer, at både Ordblindeinstituttet og Lundebjergskolen går positivt ind i samarbejdet", siger Peter Als.

Ordblindeforeningen: Uforståeligt, hvorfor Ordblindeinstituttet skal nedlægges

Kommunen vil også stille krav om et samarbejde om undervisningen med inklusion for øje for de af eleverne, hvor det giver mening.

"Når vi nu vælger at lægge vores ordblindeklasser ind under Ordblindeinstituttet, selv om elever derfra ikke har brug for at gå i et specialskolemiljø, må vi sikre, at de får kontakt til almenskolen på en anden måde", siger udvalgsformanden.

Ordblindeinstituttet skal blive mere markant

Beslutningen om at bevare Ordblindeinstituttet er handlet af med partiernes gruppeformænd, så der står et massivt flertal på 23 ud af 25 af byrådets medlemmer bag. Dermed sender politikerne et tydeligt signal om, at Ballerup Kommune både vil beholde Ordblindeinstituttet og arbejde for, at ordblinde børn bliver så dygtige, de kan, mener Peter Als.

"Vi vil lave en vision for, hvordan Ordblindeinstituttet kan blive mere markant i arbejdet med ordblinde børn i hele vores opland. Det afgørende er ikke at tiltrække elever, for instituttet bliver stort nok til, at vi kan bevare lærernes høje faglighed. Men vi vil have kommunerne til at bruge lærerne fra Ordblindeinstituttet som konsulenter, så instituttet ikke kun er for dem, der får tilkæmpet sig en plads, men kommer ud til alle ordblinde børn", siger Peter Als.

Planen er at bevare Ordblindeinstituttet fremover

Der er ikke lagt op til, at placeringen på Lundebjergskolen i Skovlunde kun er en midlertidig løsning, understreger Peter Als.

Ordblindeinstiuttet på vej til at blive nedlagt

"Vi forestiller os ikke, at Ordblindeinstituttet mister fem elever, og så lukker vi det alligevel. Det vil ikke være reelt. Det vil altid være usikkert, hvad der sker, hvis kommunerne holder op med at købe pladser, men vi vil arbejde på, at det går den modsatte vej. Der er plads på Lundebjergskolen til at højere elevtal".

Foreløbig vokser Ordblindeinstituttet fra de nuværende 65 elever til 90-100 elever, når det lægges sammen med Ordblindeklasserne til august.

Nogle elever får kortere vej i skole

Der har været to skoler i spil til, hvor Ordblindeinstituttet skulle ligge. Når valget er faldet på Lundebjergskolen i Skovlunde fremfor Hedegårdsskolen i Ballerup, der ligger bedre placeret i forhold til offentlig trafik, skyldes det pladsen.

"En af betænkelighederne i den første høringsfase gik på, at nogle elever skulle tage et stop med S-toget for at komme til Skovlunde, men dengang havde alle bekymringer lige meget vægt. Spørgsmålet om transport havde ikke så meget vægt i anden runde. Det er rigtigt, at mange elever har lang transporttid i forvejen, men med den nye placering er der også elever, som får lidt kortere i skole", siger Peter Als.