Inspektør på Frederiksberg: "Lov 409 er en ommer"

Skoleinspektør på Skolen på Duevej på Frederiksberg Niels Christophersen skriver i et nyhedsbrev til forældrene, at citronen er presset for meget, når det gælder lærernes undervisningstid og tid til forberedelse. Formand for Frederiksberg Lærerforening, Ane Søegaard, bakker ham op.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det skal ingen hemmelighed være, at man har 'presset citronen' for meget i forhold til lærernes undervisningstid og deraf lærerens oplevelse af mangel på ordentlig forberedelsestid. Lov 409 om lærernes arbejdstid har haft den stik modsatte effekt af den ønskede: Man har villet straffe de dovne, og i stedet har man straffet alle de ambitiøse, flittige og arbejdsomme lærere, som med de nye rammer bliver "tvunget" til at arbejde mindre.

Jeg håber, at der er nogle politikere, som har modet til at sige, at Lov 409 er 'en ommer', før det er for sent." Sådan afslutter Niels Christophersen, skoleinspektør på Skolen på Duevej på Frederiksberg sit "Nyt fra ledelsen" i skolens digitale skoleblad Brevduen, som kan læses på skolens hjemmeside (se link til højre). Niels Christophersen har ikke ønsket at uddybe sine synspunkter i et interview. I stedet har vi talt med Ane Søegaard, formand for Frederiksberg Lærerforening, og hun er enig i Niels Christophersens frustrationer.

Skoleleder siger op: "Jeg kan ikke stå inde for den måde, det kører på"

Lov 409 er ødelæggende "Niels Christophersen er en skoleleder, der kerer sig om alt det, der skal til for at lave god skole. Herunder at lærernes muligheder for at lave god undervisning er til stede, og med Lov 409, der fjerner al fleksibilitet, og det høje undervisningstimetal i Frederiksberg Kommune, så er citronen presset, så vi står i en ekstrem situation", mener Ane Søegaard.  "Vi er helt enige i, at Lov 409 er en ommer, fordi den ødelægger lærernes chance for at løse opgaverne, når opgaverne er der. Så Niels Christophersen har vores fulde opbakning. Det er modigt og loyalt i rollen som pædagogisk leder og personaleleder at stå frem og fortælle, hvordan realiteterne er. Politikerne har naturligvis primært den viden, de får fra embedsværket, og den beskriver jo én virkelighed, men elever, ledelser og lærere på skolerne er tættest på den praktiske virkelighed". "Vi har som lærere udtrykt vores tanker om virkeligheden, tanker som er identiske med Niels Christophersens. Det er vigtigt, at skolelederne ytrer sig, og jeg håber, at Niels bliver bakket op af både sine kolleger og sin ledelse. Jeg har talt med flere politikere, og de ønsker alle et realistisk billede af skolens dagligdag og vores udfordringer. Det bidrager Niels' udtalelser til," siger hun.  Sygefraværet stiger Ane Søegaard kan pt. fortælle om en virkelighed på Frederiksberg, hvor sygefraværet er steget med 28 procent siden sidste år. De seneste tal er fra august, og hun frygter en stigning i tallene, når sygefraværsstatistikken fra september kommer om et par dage.  "Det forøgede sygefravær skyldes forventeligt at lærernes mulighed for at lave god undervisning er blevet forringet. Fortolkningen og udmøntningen af Lov 409 på Frederiksberg er ufleksibel og vanskeliggør samarbejdet på skolerne. Det er stressende, at vi ikke kan udføre vores arbejde ordentligt. Der er p.t. store underskud på vikarkontoen på flere skoler på Frederiksberg, men der er stor politisk opmærksomhed og ønske om at finde løsninger. Dem bidrager vi rigtig gerne til," fortæller Ane Søegaard.

Lærernes sygefravær er steget med 31 pct.  i København

Profeti gået i opfyldelse

Set med Ane Søegaards øjne er Niels Christophersens profeti gået i opfyldelse. Det er nemlig ikke første gang, at han udtrykker bekymring over Lov 409. I sit nyhedsbrev op til sommerferien i år skrev Niels Christophersen blandt andet:

"Med skolereformen har man politisk presset lærernes undervisningstid i vejret. For ikke at give alt for meget køb på en velforberedt undervisning har vi valgt at skære i en del af de øvrige opgaver, som lærerne også løser. Det er opgaver, som er meget tidskrævende. Det er ærgerligt, men nødvendigt pga. Lov 409, som lærerne skal arbejde efter. Vi er sendt årtier tilbage mht. måden, man betragter arbejdstid på!" Og i nyhedsbrevet op til påskeferien skrev han blandt andet: "Ja, sådan kan det gå, når Beskæftigelsesministeriet har udformet en lov uden at kende til området!"

Læs mere

Inspektørens spalte

Powered by Labrador CMS