”Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne kan blive forvirrede over de forskellige mærkninger. Derfor håber jeg også, at vi med denne kampagne kan være med til at hjælpe forbrugerne", lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen.

Ny kampagne: Tjek datoen på maden, før du smider ud

Kan det spises eller skal det i skraldespanden? Fødevareministeriet lancerer i dag sammen med Forbrugerrådet Tænk en kampagne, der skal hjælpe borgerne til at kende forskel på datomærkninger i supermarkedet.

Publiceret Senest opdateret

Sådan læses datomærkningen:

'Sidste anvendelsesdato' betyder, at fødevarenskal smides ud. Hvis den dato er overskredet, kan du

risikere at blive alvorligt syg af at spise varen.

'Bedst før' er til gengæld vejledende.Madvarerne mister måske lidt af deres smag og kvalitet, men hvis delugter og smager fint, kan de sagtens spises.

'Mindst holdbar til' er det samme som bedstfør. Mærket 'mindst holdbar til, er ved at blive udfaset, og derforkan man støde på begge mærker i en periode.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Målet med kampagnen er at mindske madspild. 

"Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning", lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Forbrugere kan blive i tvivl om, hvad datomærkningen 'bedst før' og 'sidste anvendelsesdato betyder. For tiden er der faktisk hele tre mærkninger i supermarkederne. Sidste anvendelsesdato, bedst før og mindst holdbar til. Mærket mindst holdbar til  er ved at blive udfaset. Nogle fødevarer som gryn, konserves og yoghurt kan ofte bruges, efter datoen for 'bedst før' er passeret med nogle dage.  Varer mærket med 'sidste anvendelsesdato' skal derimod direkte i skraldespanden, når datoen er passeret. "Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne kan blive forvirrede over de forskellige mærkninger. Derfor håber jeg også, at vi med denne kampagne kan være med til at hjælpe forbrugerne.  Det vigtigste er, at man som forbruger ved, at man risikerer, at blive syg, hvis man spiser varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato. For vi skal naturligvis ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden". Kampagnen kommer til at køre på 'tjekdatoen.dk', på cafépostkort, storbyplakater og på DR's Obs i de kommende uger