Med 28 millioner kroner i perioden 2015-18 kan Undervisningsministeriets projekt Brug for alle unge fortsætte sit arbejde med hjælpe ikke-uddannelsesparate unge i gang

Satspuljemidler understøtter reformer

Også i udmøntningen af årets godt 100 mio. satspuljekroner til samfundets svageste på undervisningsområdet, er der fokus på færdighederne i læsning og matematik med en række indsatser målrettet børn og unge i grundskolen med en svag social baggrund.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politisk debat: Kan nationale test vise om skolen er en succes?

"Vi får nu mulighed for at styrke det faglige niveau blandt udsatte børn og unge i folkeskolen, så alle elever får mulighed for at blive så dygtige, de kan", siger undervisningminister Christine Antorini i en pressemeddelelse om årets satspuljeaftale, der afsætter 35,6 millioner kroner over tre år til at forbedre udsatte børns og unges faglige niveau i dansk (læsning) og matematik, så de i højere grad får de nødvendige kompetencer til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Helt konkret afprøves skoleunderstøttende indsatser uden for undervisningen og skolerettede indsatser i undervisningen, hedder det i aftalen, og der vil være en systematisk opsamling af resultaterne med henblik på, at virkningsfulde indsatser og metoder kan implementeres i praksis.

"Derudover kan vi også videreføre læringskonsulenternes inklusionsindsats, så kommunerne får den nødvendige viden og støtte i deres arbejde med inklusion. Både det arbejde og indsatsen for, at en større andel af de ikke-uddannelsesparate unge påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse er vigtig for vores arbejde med at realisere folkeskolereformen og erhvervsuddannelsesreformen", understreger Christine Antorini.

Der afsættes 40 millioner kr. til forlængelse og supplement til læringskonsulenternes inklusionsindsats og 28 millioner til Brug for alle unge. Brug for alle unge er en enhed af udgående medarbejdere i Undervisningsministeriet, der siden 2011 har arbejdet i udsatte boligområder med at understøtte Ungdommens Uddannelsesvejledningscentre i deres arbejde med at løfte en endnu større andel af de ikke-uddannelsesparate unge i gang med og gennem en ungdomsuddannelse.

Desuden afsættes i alt 11,1 millioner kroner til videreførelse af Efterskoleforeningens stipendieordning og 20 millioner til forbedrede muligheder for fritidsjob i forbindelse med Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU). 

Satspuljepartierne omfatter alle Folketingets partier undtagens Enhedslisten. Aftalen er først endelig, når en er vedtaget som en del af finansloven.

Udsigt til halvering af satspuljemidler til udsatte unges uddannelse

Uge Sex i fare

Også på sundheds-delen af puljen er der folkeskolemidler. Det er nemlig herfra, foreningen Sex og Samfund plejer at få støtte til sin årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex. Men bevillingen til  seksuel sundhed er beskåret fra 14 millioner kroner i år til 5,3 millioner kroner i 2016, og det kan betyde, at kampagnen må opgives.

'Uge Sex'-kampagnen er en usandsynlig væsentlig og fin aktivitet, fordi den  når ud til så mange i en saglighed og ordentlighed. Derfor udtrykker jeg  stor ærlighed ved at sige, at jeg er ærgerlig over, at jeg ikke personligt  var opmærksom på det her, fordi jeg troede, at vi havde gjort det bedste i  forhandlingerne i forhold til at sikre det samme beløb, og det har vi så  ikke gjort", erkendte Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen i går over for Politiken.

Nu skal elever lære at blive gravide

 

Læs mere

Satspuljeaftalen 2015-2018