Anmeldelse

Nguem Nguem

Genkendelse i det fremmede

Materiale om Senegal slår på perspektivering til dansk hverdagsliv. Det er spændende, men kræver visse steder grundig vejledning fra læreren for at lykkes.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tolerance på tværs af sprog og kulturer. Det er, hvad dette materiale, primært tænkt anvendt i kristendomskundskab på de ældste klassetrin, beskæftiger sig med. Udgangspunktet er leveforhold i det afrikanske land Senegal, hvor folk bor side om side, uanset om man er muslim, kristen eller fra en anden religion. Her er de religiøse traditioner filtret godt og grundigt sammen.

Fakta:

Titel: Nguem Nguem

Forfatter: Jeanette Westh, Cheikhou Diarra

Forlag: Mundu

Eleverne skal vælge mellem ti forskellige temaer, der hver er beskrevet på løse og indbydende kort. Det er temaer som gæstfrihed, religionsfrihed, religiøs opdragelse, bøn, musik, skæbne og tro i bredeste forstand. Til hvert tema er der en læsetekst og en række opgaveforslag, hvor eleverne både skal analysere, perspektivere, reflektere og producere eller formidle. Via QR-koder linkes videre til videoklip, fotos og uddybende informationer – ligesom der ligger fakta om Senegal, lærervejledning, temakort og andet stof på den klart opbyggede og tilhørende hjemmeside.

I Senegal fungerer demokratiet på trods af etniske og religiøse grupperinger, og elevernes møde med det anderledes kan medvirke til, at de overvejer egne værdier og holdninger til fremmede. Nogle tekster og opgaveformuleringer kræver dog grundig vejledning fra underviseren, hvis alle elever skal kunne klare at perspektivere til egne forhold.

Materialet, der er støttet af Danidas Oplysningsbevilling, kan suppleres med besøg af gæstelærere, der koster 2.500 kroner for to lektioner og leje af en kuffert med genstande relateret til tro og traditioner i Senegal, for eksempel et tesæt, koranen, et bedetæppe og skolebøger. Begge dele bestilles via telefon 86 12 20 78 eller mundu@mundu.dk

"Nguem Nguem", der betyder tro på et af Senegals sprog, kan være med til at opfylde fagets kompetenceområder. Genkendeligheden fra egen hverdag gør, at eleverne på distance kan perspektivere til andre folks værdier og livsvilkår.

Powered by Labrador CMS