"Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der bliver udfoldet tilstrækkelige anstrengelser for at besætte ledige stillinger, herunder vikariater, med personer, som har en læreruddannelse eller særlige kvalifikationer, siger Christine Antorini i et svar til Annette Vilhelmsen (SF).

Antorini: Kommunerne skal gå efter uddannede lærere som vikarer

Undervisningsminister Christine Antorini understreger i et svar til SF’s Annette Vilhelmsen, at kommunerne er forpligtede til at foretrække uddannede lærere til både ledige job og vikariater. Er det helt umuligt at skaffe uddannede vikarer, kan man i begrænset omfang anvende lærerstuderende og andre.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerstuderende: Vi udnyttes som gratis arbejdskraft

De lærerstuderendes formand Bob Bohlbro fortalte for nylig på folkeskolen.dk, at lærerstuderende i stigende omfang hentes ind til at varetage undervisningen på en skole, mens lærerkollegiet er på efteruddannelse. Lærerstuderendes Landskreds oplever, at de studerende udnyttes som gratis arbejdskraft, blandt andet fordi der ikke er afsat penge til vikardækning i milliarden til kompetenceudvikling i skolen.

SF's undervisningsordfører Annette Vilhelmsen har på den baggrund spurgt: "Mener ministeren, at skolelærere kan varetage undervisningen uden selv at være til stede på skolen og videregive undervisningsansvaret til lærerstuderende, og mener ministeren i forlængelse heraf, at det kan være rigtigt, at en folkeskole sender sine lærere og ansatte på kurser og lignende udenfor skolen, samtidig med, at lærerstuderende varetager undervisningen og står med ansvaret for eleverne på skolen?"

Lærerens ansvar på den lange bane

"Lærere i folkeskolen kan naturligvis ikke varetage undervisningen uden selv at være til stede", svarer Antorini men tilføjer, at det er almindelig praksis, at skolerne anvender vikarer i forbindelse med fx sygdom og efteruddannelse, men at det så er læreren, der har ansvaret for, at den samlede undervisning fører hen mod de gældende mål.

Hun erkender, at kompetencemilliarden medfører ekstra mange efteruddannelsesaktiviteter i den kommende tid og understreger, at det kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at den, der varetager undervisningen, mens læreren er på kursus, er kvalificeret til at undervise i det pågældende fag. Vikarer skal som udgangspunkt opfylde de samme kvalifikationskrav som andre. De skal altså være uddannet lærere eller alternativt have særlige kvalifikationer til et bestemt fag eller en bestemt opgave - hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

Lærermanglen trænger sig på i 40 kommuner

"Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der bliver udfoldet tilstrækkelige anstrengelser for at besætte ledige stillinger, herunder vikariater, med personer, som har en læreruddannelse eller særlige kvalifikationer", understreger Christine Antorini. "Men kan der ikke skaffes læreruddannede vikarer, så er der mulighed for i begrænset omfang at anvende lærerstuderende eller andre som vikarer, der efter skolelederens vurdering kan varetage undervisningen".

Frederikssund: Ingen penge til vikarer trods mere efteruddannelse til lærerne