Amerikansk skriveguru: Lad eleverne skrive løs

Jo mere eleverne selv skriver jo bedre, mener den amerikanske skriveguru Tanya Baker. Hun har været i Danmark og tale om skrivedidaktik i en digital tidsalder. Hendes foredrag blev videofilmet, og du kan se og høre hende ved at klikke på linket nederst i denne artikel.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du kan nu se og høre den amerikanske skriveguru Tanya Baker på Nationalt Videncenter for Læsnings hjemmeside.

Hun talte på en konference i Danmark for nylig, afholdt af netop Nationalt Videncenter for Læsning, centret optog seancen og har altså nu lagt videoen på sin hjemmeside.

Unge skriver som aldrig før

Tanya Bakers foredrag har overskriften: "Why Writing Matters: Literacy Learning in the Age of the Internet", og hun taler om, hvordan unge mennesker udvikler deres skrivefærdigheder gennem brug af nye digitale redskaber.

Skriv, skriv, skriv

Amerikanske lærere har startet en skrive-bevægelse 

Desuden fortæller Tanya Baker om, hvordan lærere i USA er ved at opbygge en uddannelses-bevægelse omkring vigtigheden af skrivning. De opfatter skrivning som en central størrelse i al uddannelse i et demokrati.

Hun præsenterer i den forbindelse en undervisningsmodel, som hun kalder "Connected Learning".

"Hvis vi organiserer undervisning omkring ideen om unge mennesker som producenter - og ikke bare konsumenter - vil vi skabe mere kraftfulde læringsmuligheder for unge mennesker og en mere rimelig og rerfærdig fremtid for vores samfund", mener Tanya Baker.

Faglærere ved for lidt om faglig læsning og skrivning

Det brede læsebegreb: Literacy

Som Nationalt Videncenter for Læsning arbejder også Tanya Baker med begrebet literacy. Centret definerer begrebet således: Læsning, skrivning og sprog set i sociale og kulturelle sammenhænge.

Tanya Baker er direktør for de national programmmer i USA's såkaldte "National Writing Project". Du kan se og høre hendes foredrag ved at klikke her: http://www.videnomlaesning.dk/2014/10/tanya-baker-filmet-oplaeg-om-skrivning/