Tjek din lønseddel

Lærerne får flere timer og skal derfor også have mere i løn som følge af den nye arbejdstidslov. Men nye systemer fører ofte til fejl, som kan koste lærerne tusindvis af kroner. DLF opfordrer lærerne til at tjekke lønsedlen nu.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningstillæg. Det er en post, som lærerne i den nye skolevirkelighed skal holde øje med på lønsedlen. Tidligere havde mange kommuner indgået lokale aftaler om undervisningstillægget, men nu skal det udbetales til mange lærere som konsekvens af den nye arbejdstidslov.

»Nu skal undervisningstillægget langt de fleste steder beregnes konkret ud fra, hvor mange undervisningstimer den enkelte har. Derfor er det vigtigt at tjekke op på, om det foregår, som det skal, og om man får det korrekte tillæg«, siger formand for DLF's overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen.

"Vi er mange, der mangler at få undervisningstillæg"

De lærere, der er forudlønnede, har allerede modtaget den første lønseddel, og her har kredsene fundet flere fejl.

»Det er altid sådan, at når der kommer nye overenskomster og bestemmelser, så skal de kommunale systemer tilrettes og ændres. Det kan nogle gange skabe nogle fejl. Derfor har vi lige nu meget fokus på undervisningstillægget«.

Lærerne får mere i løn

Lærerne i folkeskolen får i dette skoleår en lønstigning, der er større end den generelle lønudvikling, fordi de får flere undervisningstimer. I år skal de have udbetalt undervisningstillæg efter det udvidede undervisningsbegreb, som mange kommuner ikke har brugt i flere år.

»Vi forventer, at en stor del af lærerne har mere end 750 undervisningstimer årligt. Det skyldes flere undervisningstimer, men også det udvidede undervisningsbegreb, for eksempel visse sociale arrangementer og den understøttende undervisning. Undervisningstillægget for timer over 750 har en værdi af næsten 109 kroner«, siger Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Lærerne kan se frem til højere løn 

Han understreger, at lærerne i gennemsnit vil få mere i løn, men at der godt kan være enkelte lærere, der ikke stiger. Men også lærere, der har mindre end 750 undervisningstimer, skal holde øje med undervisningstillægget på lønsedlen, for timer mellem 300 og 750 undervisningstimer udløser også et tillæg.

»Erfaringsmæssigt ved vi, at når kredse og tillidsrepræsentanter foretager løntjek på skolerne, og lærere mangler tillæg eller har fået udbetalt for lille tillæg gennem længere tid, kan det godt være flere tusinde kroner, som man går glip af. Man får dem med tilbagevirkende kraft - og i nogle tilfælde får man også morarenter«.