”Lærernes rungende nej i urafstemningen gav strejken en enorm kraft, og det er denne kraft, som har sørget for, at vi fik gennemført vigtige rammer for lærerprofessionen. Vi har kæmpet en professions-kamp og oplevet stor forståelse og støtte i befolkning. I mange år har lærere givet og kun fået lidt tilbage i forhandlingerne med KS. Dette kan blive et vendepunkt”, siger Raghild Lied.

Strejken stopper i Norge: Lærerne beholder fleksibilitet

Flere ugers strejke er ovre i Norge – lærerne jubler: "Vi har klaret at beholde den fleksibilitet, som lærerne skal bruge til at gøre et godt stykke arbejde for eleverne”, siger Ragnhild Lied, som er leder af Utdanningsforbundet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De norske lærere og arbejdsgivere er blevet enige om en central arbejdstidsaftale, der nu skal sendes til urafstemning blandt lærerne.

I aftalen fremgår det, at lærerne ikke kan pålægges mere tid med tvunget tilstedeværelse på skolerne, end de allerede har - og der lægges op til lokale forhandlinger om tilstedeværelse på den enkelte skole. Lærerne kan altså være mere tilstede på skolerne, men kun hvis de selv ønsker det. Hvis der ikke kan blive enighed om en lokal aftale, gælder det nuværende minimumskrav.

"Vi har klaret det! Dette er en aftale, som inviterer til gode lokale processer og samtidig sikrer, at lærerne ikke kan køres over. Nu bliver klubmøder og tillidsvalgt vigtigere end nogensinde", siger Ragnhild Lied ifølge utdanningsforbundet.no.

Strejkende norske lærere hilste på ministeren

Langt fra fornøjet Lærernes modpart i KS - Kommunesektorens Organisation - er mere lunken i forhold til resultatet:

Gunn Marit Helgesen, der er styreleder for KS er "langt fra lige fornøjet med alle dele af aftalen":

"Vi har arbejdet længe for at få en aftale, der sikrer mere tilstedeværelse for dem, som ikke kan blive enige lokalt. Det har vi ikke fået. Jeg er alligevel overbevist om, at på de fleste skoler vil dygtige lærere og skoleledere i fællesskab finde frem til de gode løsninger, siger hun ifølge ks.no.

Læs aftalen, der vil blive sendt til urafstemning blandt de norske lærere via linket til højre for artiklen.

Norge: Kommuner kommer lærerne i møde

 

Læs mere

Læs forslaget til en aftale her.