Eleverne ved, at de skal til eksamen, men vi ved ikke, hvad de skal bedømmes på, siger idrætslærer Jan Thornvig Pedersen

Idrætslærere må vurdere elever i blinde

Idrætslærerne i 8. og 9. klasse skal give eleverne standpunktskarakterer. Det er en del af folkeskolereformen, men selv om reformen blev vedtaget før jul, har lærerne endnu ikke fået retningslinjer for, hvad de skal bedømme.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er et problem, at lærerne en lille måned inde i skoleåret endnu ikke ved, hvad de skal bedømme eleverne på, mener Tue Friis, der er idrætslærer i overbygningen på Tallerupskolen i Tommerup på Fyn.

"Umiddelbart er det svært at vurdere eleverne lige nu, når vi ikke har retningslinjer for, hvordan vi skal gøre det. Det er ikke optimalt, at vi ikke har retningslinjerne fra begyndelsen, så vi ser frem til, at de kommer," siger han.

Har lavet årsplanen

Jan Thornvig Pedersen, der er idrætslærer på Virring Skole ved Skanderborg, lavede sammen med sine kolleger årsplanerne i idræt inden sommerferien, fordi de vidste, at de ville få travlt efter ferien.

"Jeg håber ikke, at det hele er spildt arbejde, men vi skal nok til at gentænke nogle af de ting, vi allerede har lavet en gang. Jeg synes, det er en useriøs arbejdsgang fra ministeriets side. Eleverne ved, at de skal til eksamen, men vi ved ikke, hvad de skal bedømmes på," siger han.

Gunnar Simonsen, der er idrætslærer på Bavnebakkeskolen i Støvring er delvist enig.

"Det er ikke i orden med sådan noget hastværk. Det er frustrerende, men omvendt skal vi også lige klappe hesten. En rutineret lærer som mig kan tage udgangspunkt i det, jeg har lavet tidligere, og så kan eleverne få de korrekte karakterer efter jul," siger læreren, der også er formand for Dansk Skoleidræt i Nordjylland.

Vejledningen er på vej

På Undervisningsministeriets hjemmeside ligger der en foreløbig bekendtgørelse. Den sendte ministeriet den 25. juni til landets skoler og gav dem mulighed for at komme med høringssvar indtil 21. august, forklarer Ilkay Aztout, der er jurist i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen.

"Når den endelige bekendtgørelse ikke er klar endnu, hænger det blandt andet sammen med, at prøven i idræt er en ny slags prøve, hvor der blandt andet tages afsæt i kropslige færdigheder og idrætsfaglig viden. Det tager tid. Samtidig har ministeren ønsket en lang høringsperiode, så der er tid til at komme med kvalificerede indsigelser," siger juristen.

Jan Thornvig Pedersen fra Virring Skole er ikke imponeret over, at der har ligget en foreløbig bekendtgørelse siden juni.

"Jeg vil ikke forholde mig til en foreløbig bekendtgørelse, som så kan blive lavet om, efter jeg har planlagt undervisningen," siger han.

Ilkay Aztout forventer, at den endelige bekendtgørelse er klar i begyndelsen af september.

Læs mere

Læs den foreløbige bekendtgørelse, (om idræt fra side 26 ogfrem)

Informationsmøder i september om prøven iidræt