I hovedstadsområdet er der lige nu 34 stillinger opslået på lærerjob.dk

Job-boom på lærerjob.dk

Lærere over hele landet siger op denne sommer. På Folkeskolens jobportal lærerjob.dk er der i august i år 35 procent flere stillinger at søge end på samme tidspunkt sidste år. I København og Slagelse har læreropsigelserne flere begrundelser.

Publiceret
"Uanset grunden, synes jeg, at det er godt, at folk tager et personligt valg", siger formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg om de mange opsigelser på kommunens skoler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sommerperioden fra den 26. juni til den 6. august sidste år kunne man på lærerjob.dk finde 79 ledige lærerstillinger. I år er det tal steget markant, så der nu er 107 ubesatte lærerjob at søge. Det er en stigning på 35,4 procent.

Halvdelen af lærerværelset har sagt op

Boomet i stillingsannoncerne flugter godt med, at flere kommuner beretter om markant lærerafgang. Nye tal fra København fra første halvår i år viser en stigning i lærerafgangen på 36,4 procent i forhold til samme periode i 2012. I forhold til 2013 er stigningen ifølge Politiken på 15 procent. Tallene indbefatter både lærere, der har skiftet job og er gået på pension.

De fleste opsigelser knytter sig til reformen og de nye arbejdstidsregler, mener formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg. Nogle har besluttet helt at forlade folkeskolen, mens andre nøjes med at skifte skole, enten fordi de ikke oplever, at ledelsen tackler de nye bestemmelser ordentligt, eller fordi de ikke længere kan leve med en lang transporttid, hvis forberedelsen skulle klares på skolen. En helt tredje gruppe har set reformen som en lejlighed til at tage en overbygningsuddannelse.   Men et overblik over, hvordan begrundelserne for de 581 københavnske opsigelser fordeler sig, har Jan Trojaborg ikke pt.

Unormalt mange i Slagelse

I Slagelse har lærerkredsformand Per Toft Haugaard til gengæld noget, der ligner et overblik. Til avisen Sjællandske oplyser han, at 51 af kredsens 825 medlemmer har sagt kommunens folkeskoler farvel i tidsrummet fra 1.marts til 1. august. 

"14 af dem er gået til jobs helt udenfor folkeskolen, hvilket ikke er normalt for os, og overrasker mig, fx til privatskoler eller efterskoler. 16 er blevet pensionerede, men det tal forventer vi fordoblet indenfor de næste par måneder. Og 30 pensionerede er det dobbelte af, hvad vi plejer", siger han til avisen.

21 medlemmer i Slagelse Lærerkreds har forladt kommunens skoler for at tage lærerarbejde i andre kommuner. Omkring halvdelen kommer fra Fyn og har nu søgt job dér.

Tab eller ny energi?

I København forstår Jan Trojaborg godt de lærere, der siger op. Men han bekymrer sig samtidig for den viden, skolen mister,  

"Uanset grunden, synes jeg, at det er godt, at folk tager et personligt valg. Men på den enkelte skole mister man jo en masse viden og lige præcis viden og rutine er det, man har brug for nu, når der er mindre forberedelsestid. Vi har brug for lærere, der har nogle ting på rygmarven og ikke skal starte helt forfra i søgningen efter materialer fx", siger han.  

Så når leder på Grøndalsvængets Skole i København Thomas Horn til Politiken siger, at opsigelserne også betyder, at der bliver tilført ny ung energi til skolen, er Jan Trojaborg mindre positivt stemt:   

"Opsigelserne bliver en belastning oveni alt det andet for skolelederne. Jeg synes Thomas Horns bemærkning er lidt for frisk og så holder den heller ikke rigtig i praksis. Vi har allerede en masse unge lærere i København", siger han til folkeskolen.dk