Tårnby-lærere: Vi bliver banket tilbage til industrisamfundet

Sådan ser den ud – terminalen, som tog imod lærerne i Tårnby Kommune på Amager, da de mødte på arbejde i morges. Her skal hver lærer stemple ind, når de kommer om morgenen og ud, når de går om eftermiddagen, så skolelederen kan følge med i, om de har været på skolen 40 timer i denne uge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tårnby-lærere undgår ind- og udstempling de næste dage

"Vi bliver jo banket tilbage til industrisamfundet", siger formand for lærerkredsen for Tårnby og Dragør, Ulla Erlandsen. "Ikke for at nedgøre industriarbejde, men det her passer ikke ret godt til professionelt lærerarbejde. Det er deprimerende efter så mange år, hvor vi har fået professionsidealet og har kæmpet for og fået en professionsaftale, at vi så bliver banket tilbage af lov 409".

Sekretariatschef i Tårnby Kommune Morten Svan fremhæver, at lærerkredsen selv har ønsket en tidsregistrering for at beskytte lærerne mod det grænseløse arbejde.  "Så uenigheden går på, at det er en terminal", siger han og tilføjer, at der er fuld forståelse for, at en lærer for eksempel kan blive stoppet af elever eller forældre allerede på sin vej ind på skolen og derfor nogle gange først kan registrere sig et stykke tid efter arbejdets begyndelse.

"Det kan læreren så skrive ind, og så skal lederen godkende", siger han og understreger, at forvaltningen forventer, at lederne har tillid til lærerne.

Kalender på pc'en

Formand for Tårnby-lærerne Ulla Erlandsen bekræfter, at eftersom kommunen har insisteret på at lærerne skal have samme form for fuld tilstedeværelse med flextid, som man har på rådhuset, så er det selvfølgelig også nødvendigt at registrere deres arbejdstid, så man kan følge med i, hvor meget flekstid, man sparer op.

"Men jeg havde forestillet mig, at det blev i et kalendersystem på pc'en ligesom på rådhuset, og jeg har netop talt med forvaltningen om, at det skulle være et system, hvor lærerne også kunne plotte ind og låse nogle timer til længerevarende forløb, hvor man for eksempel kan rette et stort antal stile.", fortæller hun.

Alle lærere i Tårnby har en bærbar arbejds-pc, så derfor så hun ikke noget problem i, at de kunne skrive ind, hvor mange timer, de havde været på arbejde de enkelte dage. Derimod havde hun ikke forestillet sig, at man skulle stemple ind og ud, så hun blev meget overrasket, da hun hørte om, at man på rådhuset var bekymret over, at der ville gå for meget tid, før læreren kom ind og fik startet pc'en op om morgenen.

Lærerne har i ferien fået et kort og en kode, som de kan bruge til at registrere sig på terminalen, og alle mødte til morgenmøde på skolen i morges, inden de skulle gang med at lave årsplaner.

"Der blev målt op før ferien til, at der skal etableres to arbejdspladser per tre lærere - men de er ikke færdige endnu, og møblerne er ikke kommet. Så der er nogle, der har spurgt, om de eventuelt kunne møde hver morgen til møde og så gå hjem og forberede sig. Men nej - de må sidde i klasselokaler, og hvor de ellers kan finde en stol", fortæller Ulla Erlandsen.

Forsker: Tidsregistrering kaster lærerne tilbage til industrisamfundet