Kraftig stigning i antal unge, der tager folkeskolefag om

Knap 16.000 unge under 25 år tog sidste år et eller flere basale folkeskolefag om på voksenuddannelserne. Det er fag som dansk, matematik og engelsk. På syv år er dette antal steget fra 9.483 til 15.869. Langt de fleste er etniske danskere og efterkommere, skriver nyhedsbrevet Agenda.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Analysen fra DA's nyhedsbrev Agenda har set på de unges brug af Almen Voksen Uddannelse (AVU), der hovedsageligt er dansk, matematik og engelsk på folkeskoleniveau samt på Forberedende Voksen Uddannelse (FVU), der er kurser i læsning, skrivning, stavning og regning på folkeskoleniveau. Man kan tage FVU og AVU på et Voksen Uddannelses Center (VUC).

De unge under 25 år udgør omkring halvdelen af kursisterne.

Omkring 3.000 af de unge er indvandrere, der måske er kommet så sent til landet, at de ikke har fået en fuld dansk folkeskoleuddannelse, men de resterende 13.000 er etniske danskere og efterkommere, der har gået ni år i skole.

Dårlig trivsel og sociale problemer nævnes som en del af forklaringen på, at mange må tage folkeskolefag om.

De fleste unge opnår ikke høje karakterer på kurserne, men alligevel viser det sig, at mange kommer videre i uddannelsessystemet bagefter. Især går de videre til de tekniske skoler, handelsskoler og Sosu-skoler, viser analysen.

 

Håber på dygtigere unge

Dansk Erhverv siger i en kommentar til undersøgelsen, at de unges manglende kvalifikationer risikerer at underminere den omfattende reform af ungdomsuddannelserne.

I en pressemeddelse skriver Dansk Erhverv, at formålet med reformen af ungdomsuddannelserne er at give de unge en solid faglig platform uanset om de efter endt ungdomsuddannelse skal være en del af arbejdsmarkedet eller om de skal læse videre.

"Derfor er det vigtigt, at folkeskolen sørger for, at de unge bliver dygtigere, end de er i dag, når de forlader folkeskolen. Alt for mange unge forlader folkeskolen uden at være i stand til at tage afgangseksamen efter 9. og 10. klasse", siger uddannelseschef i Dansk Erhverv Svend Berg.

"Vi har en klar forventning om, at eleverne har lært det, de skal i folkeskolen, så ungdomsuddannelserne kan bygge ovenpå, men de seneste 5-10 år har flere og flere unge forladt folkeskolen uden at have kvalifikationerne i orden. Resultatet har været unge, der har cyklet rundt i ungdomsuddannelserne uden at kunne færdiggøre en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse, fordi de simpelthed ikke var dygtige nok til den uddannelse, som de gav sig i kast med", siger han.

Svend Berg håber, at den nye folkeskolereform med mere undervisningstid og fokus på indlæringsformer vil sikre, at de unge fremover får de nødvendige kvalifikationer.

 

Læs mere

Powered by Labrador CMS