Anmeldelse

LæseRaketten 2014 - Sierra Leone

Hele verden i skole

Første del kan bruges som højtlæsning for de yngste, og de øvrige er til mellemtrinnets og udskolingens egen læsning. Bogens fortællinger er skrevet af danske børnebogsforfattere, og historierne lægger op til debat om levevilkår i den vestafrikanske stat Sierra Leone.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et af FN's otte 2015-mål er at få alverdens børn i skole før år 2015. "LæseRaketten" er med til at skubbe på dette mål, men stadig mangler skolen 57 millioner børn, så 108 nye børn skal starte i skole hvert eneste minut i hele 2014  for at nå målet. Ibis, der står bag "LæseRaketten", sætter i år fokus på det vestafrikanske land Sierra Leone.

Fakta:

Titel: LæseRaketten 2014 - Sierra Leone

Sider: 112

Forlag: Ibis

Den niveauopdelte bog, der er udgivet med støtte fra Danida og centre for undervisningsmidler i Danmark, henvender sig til elever fra 0. til 7. skoleår. Første del kan bruges som højtlæsning for de yngste, og de øvrige er til mellemtrinnets og udskolingens egen læsning. Bogens fortællinger er skrevet af danske børnebogsforfattere, og historierne lægger op til debat om levevilkårene i fattige lande.

Nettets og heleverdeniskole.dk supplerer med lærervejledning, elevopgaver relateret til de nuværende trinmål og en række solide temaer om Sierra Leone belyst gennem tekster, mangfoldige fotos, videoklip og musik, og børn omtalt i bogen kan følges yderligere i deres hverdag.

Et væld af nyttige informationer om landet og hjemmesidens indhold er ligesom bogen tænkt anvendt på forskellige niveauer. Blot skal du som underviser planlægge og vælge netop det stof ud, der passer til det ønskede niveau og klassetrin, for at gøre arbejdet overskueligt. Her er for eksempel beskrevet problematikken om udvinding af diamanter i Sierra Leone. Til mellemtrinnet fortælles om diamanternes betydning for landet, og de ældste elever klikker sig videre til en artikel om FN's sanktioner mod landets eksport af diamanter for at skaffe penge til borgerkrigen (1992-2002).

Bogen, der også kan læses på iPad, er ganske gratis, og den er via dit center for undervisningsmidler leveret til alle skoler i begyndelsen af året. Uge 15 er hvert år udnævnt til at være LæseRaketuge på skolerne, men bog og net kan sagtens anvendes i den øvrige del af skoleåret i den almindelige undervisning eller i forbindelse med temauger, og her er stof til fag som dansk, natur/teknik, historie og flerfaglige sammenhænge.