Det har ikke altid været sådan, at lærernes arbejde og status er blevet vurderet i den helt høje ende af samfundets vigtighedsskala. I gamle dage var lærernes status knap så høj.

Forældre: Lærerne er rigtig vigtige for samfundet

En ny undersøgelse cementerer lærernes vigtighed i og for samfundet. Forældre til elever sender lærerne til tops sammen med lægerne i en ny undersøgelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en Epinion-undersøgelse for Danmarks Lærerforening giver 1007 respondenter lærerne 8,55 på en 10-skala over betydning for samfundet. Lægerne scorer 8,63, mens ingeniører får 7,61. 

Per Fibæk Laursen er forsker ved DPU på Aarhus Universitet. Han tror, at det i virkeligheden er eleverne, der blåstempler lærerne, og at børnenes tilfredshed forplanter sig ud til de danske hjem.

"Forældre er meget optaget af, hvad deres børn godt kan lide. De kan se på deres børn, at lærerne er vigtige for dem", siger Per Fibæk Laursen.

For 100 år siden var det et helt andet billede

Det har ikke altid været sådan, at lærernes arbejde og status er blevet vurderet i den helt høje ende af samfundets vigtighedsskala. I gamle dage var lærernes status knap så høj.

"Hvis vi går 100 år tilbage, er der mange beretninger fra landsbyer om, at lærere blev nedvurderet, havde lav status og blev gjort til grin. Jeg tror, der er sket en udvikling på det punkt, i takt med at uddannelse er blevet mere betydningsfuldt", siger Per Fibæk Laursen.

Opadvendt tommelfinger består

Skolereformen bliver af nogle beskyldt for at indskrænke lærernes rolle i skolen og deres muligheder for at udfolde egne visioner og idéer i skolen. Per Fibæk Laursen vurderer dog ikke, at reformen får skovlen under forældres positive syn på deres afkoms lærere.

"Nej, det tror jeg egentlig ikke. Lærerne anderledes rolle bliver ikke følbart i den måde, forældre og elever oplever lærerne på", siger han.