Kunsten og kulturen skal være en del af børns og unges liv fra de er helt små. For børn gør en vigtig erfaring, når de møder kunst og kunstnere, mener kulturminister Marianne Jelved.

Jelved: Kunst og kultur er brændstoffet for fællesskabet

Flere børn og unge skal møde kunst og kultur. Derfor lancerer kulturminister Marianne Jelved (R) nye strategier for børn og unges kulturmøde til i alt 40 millioner kroner. Ministeren påpeger, at folkeskolereformen åbner for øget samarbejde mellem folkeskolen og det lokale kulturliv.

Publiceret

INDSATSOMRÅDER 

For at sikre, at alle børn i skolealderen møder kunst og kultur,sætter strategien fokus på tre områder, hvor der kan gøres enforskel:

- Etablering af et godt og velfungerende samarbejde mellem skoleog kultur- og foreningslivet og gensidig læring i lyset afimplementeringen af den åbne skole i folkeskolereformen.

- Alle børn skal tilgodeses; også dem der ikke af sig selv møderkunst og kultur i deres opvækst.

- En god og velfungerende koordinering af - og synlighed omkring- de eksisterende tilbud og initiativer, der findes på området.

Hvert område indeholder 3-5 konkrete initiativer.

EKSEMPLER PÅ nuværende PROJEKTER FOR SKOLEBØRN

Nationalt netværk af skoletjenester
Varier børnenes dag: Få overblik over deundervisningstilbud, der findes på landets kulturinstitutioner.Sammen med landets kulturinstitutioner skal 'Nationalt netværk afskoletjenester' være med til at understøtte skolereformens mål ogløfte de faglige mål.

Kunstkatapult - et tværfagligt partnerskabsforløb for 5.klasse. Statens Museum for Kunst (SMK)
Kast eleverne ind i kulturhistorien med SMK.Kunstkatapult er et tværfagligt og anderledes undervisningsforløbfor 5. klasse, som foregår på både skole og museum. Forløbenetilgodeser fagmål for dansk, billedkunst og historie.

Sangens Hus og 10 sangkraftcentre
Formålet med Sangens Hus, der støttes afKulturministeriet, er at understøtte børns og unges sangligeudvikling samt understøtte og fremme sangglæden i hele Danmark.Sangens Hus spiller en særlig rolle i forhold til udviklingen af 10sangkraftcentre i Danmark.

Billedkunstnerisk kompetencecenter
Følg med i billedkunstfagets udvikling. Statens Kunstrådsbilledkunstfaglige kompetencecenter har til formål er at styrkebørn og unges muligheder for møde billedkunsten og få kvalificeretundervisning i billedkunst.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle børn, også dem der ellers ikke kommer på museum eller til musikundervisning, skal have mulighed for at møde kunst og kultur. Det er hovedformålet med kulturminister Marianne Jelveds børne- og ungestrategier 'Det begynder med børn og unge' (læs mere via link til højre).

"Kunst og kultur er brændstoffet for vores fællesskab. Alle børn er født med kreative evner, og det skal vi tage alvorligt. Kunsten og kulturen skal være en del af børns og unges liv fra de er helt små. For børn gør en vigtig erfaring, når de møder kunst og kunstnere", skriver kulturminister Marianne Jelved på hjemmesiden, hvor strategierne præsenteres.

Ifølge Jelved giver kunst og kultur anledning til refleksion og fordybelse, og børnene får lov at prøve nye udtryksformer og nye fællesskaber gennem sang, musik, teater og tegning. Det er vigtigt i en hverdag, hvor meget måles i dets synlige og målbare nytteværdi, at der også er plads til, at børn og unge også får mulighed for at udvikle sig som mennesker.

Nyt kompetencecenter vil kæmpe for billedkunstfaget

40 millioner kroner til projekter "Skolebørnene kan bruge kunsten til at styrke evnen til koncentration og refleksion, hvilket de kan bruge, når de skal lære at regne og skrive, mens de unge allerhelst selv vil organisere deres projekter. Det ved vi, fordi vi har lyttet til alle dem, der er involveret i at lave kulturtilbud til børn og unge", siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Jelved vil uddele 'kulturkufferter' til svage elever

Der er i alt sat 40 millioner kroner af til konkrete initiativer i børne- og ungestrategierne, og hensigten er, at give kommuner, kulturinstitutioner og dagtilbud endnu bedre mulighed for, at børn, skolebørn og unge kommer i kontakt med de lokale kulturtilbud og oplever og bruger kunsten og kulturen som en naturlig del af deres dagligdag.

Hvordan indsatsen på børne- og ungekulturområdet tilrettelægges lokalt, er op til den enkelte kommune. I strategien er der forslag, som kan medfinansieres i en opstartsperiode, så de gode initiativer kan komme i gang og få mulighed for at vokse andre steder også. Det drejer sig blandt andet om: Kulturtjenester, der skal binde skoler og det lokale kunstner- og kulturmiljø sammen, kulturkufferter til børn med udfordringer og Ungekulturår 2015, hvor de unge selv står for indholdet

Moderne komponister skal ind i skolen

 

Læs mere

Strategi for skolebørns møde med kunst ogkultur

Strategi for unges møde med kunst ogkultur