Skolevalget til januar bliver en del af Folketingets fejring af 100-året for grundloven af 1915

Nu åbner tilmeldingen til Skolevalg

Undervisningsministeriet og Folketinget inviterer alle landets 8.- og 9.-klasser til at deltage i et prøvevalg i januar 2015. Tilmeldingen åbner i dag. Målet er at få flere førstegangsvælgere til stemmeurnerne til folketings- og kommunalvalg.

Publiceret

FAKTA OM SKOLEVALG

  • Skolevalg er et landsdækkende prøvevalg for elever i 8. og 9.klasse (inkl. fri- og efterskoler), der gennemføres så autentisksom muligt, så de unge har prøvet en valghandling, inden de fårstemmeret.
  • Valget afholdes første gang den 29. januar 2015. Tilmelding tilskolevalg åbner den 23. april 2014.
  • Alle landets skoler vil blive inviteret til at deltage iskolevalg. Det er skolelederen på hver enkelt skole, der skaltilmelde skolen. Tilmelding sker på ft.dk/skolevalg.
  • Op til valghandlingen den 29. januar 2015 gennemfører detilmeldte skoler et undervisningsforløb på tre uger, der ermålrettet samfundsfagsundervisningen, og som arrangeres som en"valgkamp".
  • På valgkampens første dag udskrives valget afStatsministeren.
  • I forløbet skal eleverne tage stilling til en række mærkesager,argumentere for deres valg og føre kampagne. I sidste del af dennedel af valgkampen får de politiske ungdomsorganisationer mulighedfor at komme ud på skolerne og deltage i debatter.
  • Ved Skolevalget får eleverne udleveret valgkort, som de skalbytte til stemmesedler på de valgsteder, der bliver opstillet påskolerne. I stemmeboksen kan eleverne sætte kryds på stemmesedlenved et af de partier, der er opstillingsberettigede tilFolketinget. Det er ikke muligt at stemme personligt. Stemmesedlenlægges herefter i valgurnen.
  • Resultatet offentliggøres samme aften, og skolevalg slutter meden stor valgfest.
  • Skolevalg bliver en del af Folketingets fejring af 100-året forgrundloven af 1915.

Kilde: Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmark ligger ganske lunt i svinget når det kommer til valgdeltagelse generelt, men motivationen til at tage valgkortet i hånden og vandre mod stemmeboksen halter efter, når det gælder de unge vælgere. Derfor har Undervisningsministeriet og Folketinget investeret seks millioner kroner i "stemmetræning" til folkeskolens ældste elever i form af et landsdækkende skolevalg den 29. januar 2015. Tilmeldingen er nu åben, og skoleledere kan tilmelde deres skole ved at følge linket til højre for artiklen.

Landsdækkende skolevalg skal få flere unge til stemmeboksene

Tæt på den ægte vare

Forud for valghandlingen gennemfører de tilmeldte skoler et undervisningsforløb på tre uger, der arrangeres som en valgkamp. På valgkampens første dag udskrives valget af statsministeren.

Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i Fælles Mål for samfundsfag. Undervisningsministeriet håber dog, at flere fag vil blive inddraget.

Undervisningsforløbet er delt op i tre moduler af cirka en uges varighed, oplyser ministeriet. I første modul skal eleverne tage stilling til en række mærkesager og udvælge dem, de synes er vigtigst. I andet modul skal eleverne argumentere for deres valg og føre kampagne for de mærkesager, de har valgt. Det foregår på de sociale medier, hvor mærkesagerne deles i netværket, høster 'likes' og på den måde ryger øverst eller nederst i hierarkiet af emner, der bliver taget op. I tredje modul inddrages ungdomspartierne, som udformer et partiprogram med de mærkesager, de er mest enige i. I denne del af valgkampen får ungdomspartierne mulighed for at komme ud på skolerne og deltage i debatter.

Formanden for Foreningen af Lærere i Historie og Samfundsfag, Dennis Hornhave Jacobsen, kalder skolevalget for "et fantastisk initiativ".

"Det er fin mulighed for at gøre samfundsfag levende. Det kan ellers være svært til tider", siger han.

Dennis Hornhave Jacobsen glæder sig især over, at der bliver gjort så meget ud af, at komme så tæt på den virkelighed, som eleverne vil møde som førstegangsvælgere, som muligt.

"Det er super, at man inddrager det rollespilelement, som fungerer så godt i andre sammenhænge. At det foregår 'top-down' for eksempel ved at det er statsministeren, der udskriver valget, skaber en troværdighed", siger han.

Mange skoler har tidligere kørt prøvevalg op til for eksempel et folketingsvalg, men troværdigheden øges ved, at valget bliver landsdækkende og at så mange eksterne parter inddrages, mener Dennis Hornhave Jacobsen.

"Det gør, at man kan diskutere sine erfaringer med dem fra naboskolen. Man får tingene bragt i spil i virkeligheden. Det ender ikke bare med en udstilling på læringscenteret".

De unges egen ide

Ideen om et landsdækkende skolevalg stammer fra Dansk Ungdoms Fællesråds Valgretskommision fra 2011, og formanden for foreningen jubler over, at forslaget nu bliver til virkelighed.

"Nu kan vi sikre, at dét at sætte sit kryds ved valg bliver en norm og vane for alle unge. Den praktiske træning vil gøre valghandlingen mindre mystisk og mere naturlig. Samtidig vil skolevalg gøre op med den holdningsforskrækkelse, vi ser i samfundet. De unge vil lære at definere deres egne holdninger, turde stå ved dem og håndtere det at være politisk uenige. De bliver trænet i demokratisk debat. Det vil styrke vores demokrati," siger Signe Bo.

 

 

Powered by Labrador CMS