Formand for Haderslev Lærerkreds Bent Hansen fraråder sine medlemmer at indgå individuelle aftaler med skolelederen. "Hvis man indgår en aftale, er man ikke beskyttet mod det grænseløse arbejde", siger han.

KL: Skolelederne har pligt til at opgøre arbejdstiden

KL har udsendt et nyhedsbrev til skolelederne, hvor de nævner, at skolelederne har pligt til at tidsfastsætte lærernes arbejdstid. Den melding glæder DLF. Lærerforeningen fraråder lærerne at indgå individuelle aftaler med deres skoleleder.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Med de nye arbejdstidsregler får ledelsen et nyt ledelsesrum, hvor ledelsen får både ret og pligt til at fastlægge arbejdstiden. Heraf følger naturligvis også, at lærerne skal have klarhed over, i hvilket tidsrum de forventes at arbejde. KL anbefaler, at ledelsen i så god tid som muligt melder ud, hvornår lærerne forventes at skulle udføre deres arbejde".

Sådan står der i KL's nyhedsbrev til skolelederne fra marts. Formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen glæder sig over budskabet.

"Det er en forbavsende klar udmelding i forhold til det, KL er kommet med tidligere. Det fjerner enhver tvivl om, at det kan være læreren, der selv planlægger og styrer arbejdstiden, uden der er en aftale om det. Vi håber, det kan skabe klarhed og forhindre, at man lokalt på skolerne skal gennem en masse diskussioner om, hvem der har ansvaret for at planlægge lærerense arbejdstid. Udmeldingen lægger tydeligt ansvaret hos skolelederen".

Haderslev: Lederen opgør arbejdstiden

I Haderslev har byrådet valgt ikke at indgå en arbejdstidsaftale med lærerkredsen. Direktør for Børne- og familieservice Charlotte Veilskov er helt med på, at det er kommunens skoleledere, der har ansvaret for at opgøre arbejdstiden:

"Det er altid irriterende med administrativt bøvl. Men jeg lytter mig også til, at vi har en medarbejdergruppe, som har en bekymring for, hvordan den nye arbejdstid skal fungere. Og vi har et lønsystem, hvor det ved lov er fastlagt, at der skal udbetales undervisningstillæg. Og så er det bare sådan, vi gør", siger Charlotte Veilskov.

Hun understreger, at udmøntningen af arbejdstidsloven lige nu bliver diskuteret af ledelsesrepræsentanter og medarbejderrepræsentanter i MED-udvalgene på skolerne.

"Vores skoler er forskellige. Derfor skal der også være mulighed for at snakke sig til rette om arbejdstiden i de lokale MED-udvalg", siger Charlotte Veilskov, som forventer, at lærerne i Haderslev i løbet af et par uger vil få en udmelding om rammerne for deres arbejdstid næste år.

"Om den så er truffet i enighed eller om det er endt med en ledelsesmæssig beslutning, tør jeg ikke sige endnu. Jeg håber, at de fleste bliver lavet i enighed, men jeg er også klar over, at i nogle tilfælde, vil der blive truffet en ledelsesmæssig beslutning om, at sådan ser det ud hos os", siger Charlotte Veilskov.

Haderslev opfordrer lederne til at indgå individuelle aftaler

Men efter udmeldingerne kan lærerne få indflydelse på deres egen arbejdstid. Forvaltningen har opfordret skolelederne til at indgå aftaler med de enkelte lærere.

"Lærere er også forskellige. Nogle har små børn, andre er lige blevet bedsteforældre. Derfor skal man da have mulighed for præcis som alle vores andre medarbejdere at lave en individuel aftale med sin leder".

Formand for Haderslev Lærerkreds Bent Hansen fraråder dog sine medlemmer at indgå aftaler om arbejdstiden med skolelederen.

"Hvis man indgår en aftale, er man ikke beskyttet mod det grænseløse arbejde. Ved at aftale, at nogle opgaver bliver løst hjemme, kan medlemmet ikke komme til skolelederen og sige, at nu har jeg for mange opgaver. Det kan han, hvis det er skolelederen, der opgør arbejdstiden på skolen. Ved at indgå en aftale forpligter medlemmet sig. Det betyder, at hvis medlemmet henvender sig til kredsen, fordi han arbejder alt for meget, så vi som kreds ikke gøre noget for at hjælpe", siger Bent Hansen.

Debat: Arbejder du hjemme næste år?

I Danmarks Lærerforenings centralt er Gordon Øskov helt enig:

"Aftaler er noget, tillidsrepræsentanten indgår med skolelederen - hvis de kan blive enige. Ellers gælder Lov 409, og den kan ikke fraviges i MED-udvalget. Det kan den kun via aftale mellem parterne. Sådan står der i loven, og det tror jeg da også vi er enige med KL om", siger Gordon Ørskov Madsen.

"Hvis lederne og arbejdsgiverne mener, at Lov 409 er for ufleksibel, kan de jo bare benytte sig af paragraf 2 i loven og indgå en mere fleksibel aftale - hvis de altså kan blive enige mellem de lokale parter".

Se danmarkskortet: Kommuner indgår læreraftaler imod KL's anbefalinger