Claus Hjortdal, der har været næstformand i Skolelederforeningen i seks år er eneste formandskandidat, han vil have "størst mulig selvstændighed med bevarelse af aftaleretten".

Skolelederkandidater vil ud af DLF

Skolelederforeningen arbejder for ”uafhængighed af DLF” – og det fremgår også tydeligt i valgteksterne opstillede til valget i næste uge. Men vi skal bevare aftaleretten, understreger mange.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolelederforeningen er i dag en del af Danmarks Lærerforening. På et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i maj sidste år, vedtog skolelederne imidlertid, at der skal arbejdes på "uafhængighed af DLF".

Skolelederne vil forhandle sig ud af DLF

En gennemgang af valgteksterne for de opstillede til valget i Skolelederforeningen på torsdag i næste uge viser da også klart, at der for et stort flertals vedkommende helt eksplicit er et ønske om at forlade DLF.

Men skolelederne er i den penible situation, at de indtil videre er nødt til at indgå et fornuftsægteskab med lærerne. Den afgående skoleleder-formand Anders Balle forklarede således den 23. april sidste år:

"Vi er medlemmer af DLF, fordi det giver adgang til forhandlings- og aftalesystemet. Vi skal være der, hvor overenskomster bliver aftalt og bestemt. Sådan som systemet er nu, sker det via et medlemskab af Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation. Det betyder, at vi kan være en aktiv del inde i den danske model". Han forklarede også, at skolelederne ville have behov for at indgå i en ny hovedorganisation for at få adgang til forhandlingsbordet. Og det så han dengang "ikke lige i krystalkuglen som en realistisk mulighed".

Skolelederne kæmper for neutralitet i konflikten

Men hvad mener kandidaterne om Skolelederforeningens organisatoriske tilhørsforhold? Vi bringer en gennemgang (fra valgoplæggene i Skolelederforeningens blad Plenum)

:

Formandskandidat (foreløbig eneste kandidat til posten)

Claus Hjortdal: "Jeg vil også fortsætte udviklingen af foreningens organisatoriske forhold. Vores placering i LC og tilknytning til DLF er vi langt fra kommet i mål med. Gennem mit arbejde i udvalg nedsat af henholdsvis hovedbestyrelsen og repræsentantskabet samt via det daglige arbejde har jeg haft fokus på størst mulig selvstændighed med bevarelse af aftaleretten."

Næstformandskandidater:

Dan Christensen - Viceskoleleder på Bogense Skole:

"Vi har en særlig forpligtigelse til at samarbejde med alle interesse- og personalegrupper, herunder andre lederforeninger i og omkring skolen. Jeg tror, alle vil have gavn af en organisationsudvikling mellem flere professioner. Samarbejdet skal bero på selvstændighed og egen profil."

Camilla Hoffmann:

"Danmark har brug for skolelederne, og skolelederne har, som aldrig før, brug for en selvstændig og markant skolelederforening."

Jørgen Mandrup Nielsen - Viceskoleleder Sødalsskolen, Aarhus:

"Foreningen skal være en selvstændig interesseorganisation for ledere i folkeskolen. Forårets konflikt viste, at medlemsskabet af DLF er en anakronisme. Vores legitimitet blev beklikket, og vi var et mulehår fra at blive inddraget i en konflikt, vi ikke var en del af. Det må aldrig ske igen! Vi skal derfor indlede konkrete forhandlinger om at træde ud af DLF - med forhandlingsretten i behold, forstås."

Lene Buchardt - Skoleleder på Nordstjerneskolen i Frederikshavn (skriver ikke noget om organisering):

"Vi er midt i en fantastisk spændende opgave. Vi er lokomotivførerne i den største forandring af folkeskolen siden 1958. En af de store udfordringer i reformen er kravet om at: Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis."

Skolelederne får egen strejkekasse

Kandidater til hovedbestyrelsen:

Steen Jonsson Agger - Viceskoleleder Bakkeskolen i Hørning:

"Der er derfor også taget konstruktive skridt i den rigtige retning. Og tiden arbejder for en aftalt skilsmisse fra DLF."

Lisbeth Schmidt Andersen - Viceskoleleder på Solbjergskolen i Aarhus. (skriver ikke noget om organisering):

"Det er centralt at arbejde for optimale løn-, og arbejdsvilkår for medlemmerne, men også vigtigt, at vi som forening hele tiden udvikler os og gør, hvad vi kan for at bevare sammenhængskraften."

Birgit Henriksen - Afdelingsleder på Glostrup skole afdeling Skovvangskolen:

"Vi skal være selvstændige både i forhold til DLF, BUPL, KL, Undervisningsministeriet og alle andre, der mener noget om folkeskolen. Skolelederforeningen skal have sine egne holdninger og meninger, og Skolelederforeningen skal være mere end synlig i skoledebatten. Men vigtigst af alt skal vi bevare forhandlingsretten til vores egen overenskomst både centralt og lokalt. Uden forhandlingsret er Skolelederforeningen en kaffeklub og ikke en fagforening."

Torben Mørup - Skoleinspektør, Kvaglundskolen Esbjerg Kommune:

"Løsrivelsen fra DLF burde hellere være sket i går end i morgen. Det kan ikke gå for hurtigt. Det er bare ikke en opgave, der løses "over night" og er en kompliceret sag. Forløbet, der førte til lov 409 og vedtagelsen af folkeskolereformen, udkrystalliserer de to foreningers vidt forskellige ståsted og interesser. Vi er på vej og bevæger os i den rigtige retning. Men vi skal gå hele vejen."

Morten Naumann - Skoleleder på Hedegårdenes Skole i Roskilde Kommune:

"Jeg mener, at der fortsat skal arbejdes for en større selvstændighed for vores forening, samtidig med at vi skal bibeholde et frugtbart samarbejde med DLF".

Peter Nellemann - Arbejdet med skoleledelse på Søndermarkskolen i Randers:

"Vi skal i Skolelederforeningen helt sikkert arbejde på en total frigørelse fra Lærerforeningen. Vi skal også lige så sikkert arbejde på, at det kommer til at ske hurtigst muligt. Men vi skal også tænke os om og ikke handle overilet og komme ud af Lærerforeningen på en måde, som efterlader os uden forhandlingsret, så vi igen skal til at opbygge en organisation forfra."

Torben Møller Nielsen - Skoleleder på Lille Næstved Skole.

"Det er afgørende, at vi sikrer en juridisk selvstændig forening, med fokus på dels at sikre gode løn og ansættelsesvilkår - for både skoleledere og mellemledere - samt et øget fokus på ledelse af landets vigtigste kulturinstitution."

Lars Nyborg - Skoleleder på Langebjergskolen:

"Den stort set enstemmige vedtagelse af en målsætning om en selvstændig organisering uafhængigt af DLF er for mig helt centralt for foreningens arbejde i de kommende år. OK'13 konflikten, skolereformen og de nye krav til os som skoleledere understreger den udvikling."

Camilla Ottsen - Skoleleder, Brønshøj Skole:

"Jeg er af den opfattelse - og forårets konflikt understregede det - at vi på sigt står os bedst med en selvstændig organisering, men at den eneste farbare vej samtidig er forhandlingsvejen".

Kristian Pedersen - Skoleleder, Mølholm Skole, Vejle:

"Skolelederforeningen skal fortsat arbejde på at frigøre sig fra Danmarks Lærerforening. Det skal ske uden, at Skolelederforeningen mister indflydelse og retten til at forhandle med KL."

Michael Rasmussen - Skoleinspektør i Kalundborg Kommune:

"Fokus i den kommende periode er det enkelte medlem og sikringen af gode arbejdsvilkår og tryghed i ansættelsen. Foreningen må forpligtige sig på at råbe arbejdsgiverne op."

Lise Roar - Viceskoleleder på Nørre Nissum Skole i Lemvig.

"Og derfor går jeg ind for: At vi bliver en selvstændig forening med forhandlingsret, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at dette vil ske: FORÅRET 2013 må ikke gentage sig!"

Ole Stavnsgaard - Skoleleder, Skovlyskolen Rudersdal Kommune:

"Jeg vil arbejde for: Selvstændiggørelse af vor forening."

Læs i øvrigt kandidaternes fulde valgtekst via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Bladet Plenum med valgmaterialer