Ny portal samler undervisningstilbud i kunst og kultur

Portalen skoletjenesten.dk samler undervisningstilbud fra museer og kulturinstitutioner i hele landet. Portalen skal hjælpe til, at der bliver inddraget mere kunst og kultur i undervisningen og dermed give en mere varieret skoledag.

Publiceret Senest opdateret

Undervisningstilbud

256 kulturinstitutioner fra hele landet er lige nu med i detnationale netværk og skoletjenesten.dk, og der kommer løbende fleretil. 86 af kulturinstitutionerne ligger øst for Storebælt, mens deresterende 160 er vest for Storebælt. På Undervisningsministerietslæringsportal EMU under 'Kultur og læring' kan der også hentesinspiration til arbejdet med kulturlivets mange tilbud ogmaterialer til undervisningen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Generel søfartshistorie, impressionisterne - opbrud i fransk maleri eller hvordan ser en fisk ud indeni? Det et par af de undervisningstilbud, som landets museer og kulturinstitutioner har til folkeskoleelever og deres lærere. Det skal nu gøres endnu mere synligt.

"Når læreren tager sine elever med ud på kulturinstitutionerne, bliver bøger og traditionel tavleundervisning for en tid erstattet af kunst og kultur i praksis. For eksempel er det jo først i det øjeblik, hvor man rent faktisk står og ser på et af skagensmalernes billeder, at man rigtigt forstår det specielle lys, som har gjort dem så berømte. Hvis bogligheden i højere grad suppleres med sanselige indtryk fra det omgivende kultursamfund, skaber vi en mere varieret skoledag". Sådan siger kulturminister Marianne Jelved (R) i en pressemeddelelse om den nye portal (se link til højre), der skal være med til at fremskynde børnenes møde med kunst og kultur.

'Hans tissemand er blevet spist af en fisk'

Kulturelle tilbud og varieret skoledag

Museer og kulturinstitutioner bugner nemlig af undervisningstilbud til børn og unge, men de bliver alt for sjældent brugt som en del af undervisningen i folkeskolen. Kulturministeriet og Undervisningsministeriet er derfor gået sammen om initiativet 'Nationalt netværk af skoletjenester'. Det skal sætte fokus på, hvilke undervisningstilbud skolerne kan benytte sig af rundt om i landet. Portalen er et resultat af dette samarbejde, og her er det muligt at søge efter undervisningstilbud fordelt efter kommune, klassetrin og fag. Derudover samler skoletjenesten også tilbud for daginstitutioner og ungdomsuddannelser.

Den gamle by har succes med undervisning til elever med særlige behov

Ideen med det nationale netværk af skoletjenester er, at det sammen med landets museer over de næste tre år skal være med til at understøtte folkeskolereformens mål, om at skolerne i højere grad skal åbne sig over for det omgivende samfund ved blandt andet at inddrage musik- og billedskoler, museer, idrætsforeninger eller andre lokale foreninger.

"Med folkeskolereformen skal skolerne åbne sig mod det omgivende samfund og i langt højere grad end i dag bruge de mange kulturelle tilbud i skolernes nærmiljøer til at styrke undervisningen. Her giver den nationale portal et godt overblik ved hurtigt og nemt at formidle de muligheder, som museerne og kulturinstitutioner tilbyder. Hensigten er at skabe en mere varieret og relevant undervisning for eleverne, så alle får så meget som muligt ud af det", siger undervisningsminister Christine Antorini.