Stevns Kommune modtog i efteråret 4,2 million fra Indenrigs- og Økonomiministeriet til reformarbejdet, hvilket er en forholdsmæssig stor del af de 300 millioner kroner, der samlet blev givet til landets 98 kommuner.

Kredsformand: Politikerne ved ikke selv, hvad de har besluttet

Formanden for lærerne på Stevns er bekymret for undervisningens kvalitet, efter at kommunalbestyrelsen har vedtaget grundlaget for næste skoleårs planlægning, herunder 800 klokketimers undervisning om året. En politiker tror, at hun har stemt for 800 timer som maksimum. Sørgeligt nok er det et gennemsnit, siger kredsformanden.

Publiceret

Vedtaget grundlag for Næste skoleårs planlægning på Stevns

- 200 skoledage for elever (40 uger)

- 210 tilstedeværelsesdage (42 uger) for lærerne og øvrigtundervisningspersonale svarende til: 200 dage på skoledage og 10dage, som kan placeres i ugerne før og efter sommerferien, men ogsåpå andre "nuldage". 5 af dagene fastlægges på samme datoer på tværsaf Stevnsskolerne.

- De enkelte skoler skal derudover fastlægge yderligere 5 dage.Første tilstedeværelsesdag i 2014 er mandag den 4. august og der ertilstedeværelse i alle dagene 4-8. august 2014.

- 40 timers tilstedeværelse ugentligt i gennemsnit i de 42 uger.På de enkelte skoler aftales tidsrammer for tilstedeværelsen. Kanjusteres hvis nettotimetallet afviger fra 1680.

- Tidsrammerne vil udgøre ledelsens opgørelse afarbejdstiden.

- Tilstedeværelsen kan lægges på andre matrikler end skolenshovedmatrikel.

-Alle lærere og øvrigt undervisningspersonale vil somudgangspunkt have kontaktlærerfunktion.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"800 timer er megen undervisning, men vi skal huske, at de 800 timer er et maksimum - ikke et gennemsnit for, hvad den enkelte lærer kommer til at undervise". Sådan skriver byrådsmedlem for det Radikale Venstre Line Krogh Lay lørdag i et debatindlæg i Dagbladet Køge/Stevns. Men det har hun misforstået, siger skolechef i Stevns Kommune Anton Svendsen til folkeskolen.dk i dag. Det ramme-grundlag, som Line Krogh Lay og et flertal af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Stevns stemte for torsdag aften sætter nemlig ikke et maksimum for lærernes antal undervisningstimer. 800 timer er en gennemsnitsberegning.

"Det er jeg ked af, men jeg havde indtryk af, at 800 var det maksimale antal normale undervisningstimer", siger Line Krogh Lay, der nu er klar over, at hun tog fejl.

Kredsformand Pernille Nørgaard er rystet over, at politikerne i Stevns Kommune tilsyneladende har så lidt forståelse for den situation, lærerne står i. Hun henviser også til Thor Grønbæk fra de Konservative, der i den lokale avis er citeret for, at han er træt af at høre om lærernes 800 timer. Han går selv på arbejde 1920 timer om året. 

"Det er jo frygteligt, at politikerne ikke selv ved, hvad de stemmer for, og at de generelt har så lidt indsigt i vores situation og hvilken betydning det vil have for eleverne. Venstremanden Bjarne Østergaard Rasmussen gentager også bare, at skolen bliver bedre, hvis lærerne er mere sammen med eleverne. Hvor har han det fra. Det er der jo ikke evidens for", siger hun.

Et maksimum på 800 årlige undervisningstimer ville lærerkredsen have sagt ja tak til, tilføjer hun.  

Danmarksrekord: Stevns skal undervise 26,7 lektioner om ugen 

Stevns-politikere kæmper mod rekordtimetal 

Unfair over for lærere og ledere    

Men byrådsmedlem for de Radikale Line Krogh Lay mener nu ikke, at hun mangler forståelse for lærernes situation. Hun er selv lærer i Køge Kommune. Havde hun vidst, at de 800 undervisningstimer var et gennemsnit og ikke et maksimum for lærerne på Stevns, ville det imidlertid ikke have ændret hendes opbakning til ramme-grundlaget.

"Nej, det ville ikke have ændret ved, at jeg havde stemt for. Jeg ville ikke være med til at genåbne budgettet for 2014, for ude på skolerne står de og skal i gang med fagfordelingen.

Hvis vi skulle til at diskutere det budget, som den tidligere kommunalbestyrelse allerede har brugt meget tid på, så ville skolelederne ikke have en chance for at komme i gang. Det ville ikke være fair, og det ville sætte skolerne i en endnu værre situation", siger hun.

Line Krogh Lay understreger dog, at hendes holdning hele tiden har været, at 800 årlige undervisningstimer er mange, hvad enten det er som maksimum eller som gennemsnit. Derfor håber hun også, at det bliver muligt at finde pengene til at sætte timetallet ned i næste års budget. 

I forhold til august 2014 er Line Krogh Lays største bekymring forberedelsens organisering.

"Bliver den lagt drypvis med en halv time her og en halv time der, så bliver det svært at nå at komme i gang, specielt hvis man ikke har sin egen arbejdsplads, hvor man kan lægge tingene fra sig og komme tilbage. Det er egentlig det, der er min største bekymring - både som lærer og som politiker", siger hun og tilføjer:

"Men vi er også nødt til at stole på, at skolelederne kan administrere det og det har skolelederne på Stevns meldt ud, at det kan de godt". 

Powered by Labrador CMS