Vi har besluttet at give skoler og kommuner mere tid til det nødvendige udviklingsarbejdet, forklarer undervisningsminister Christine Antorini

Antorini bekræfter: Fælles Mål bliver frivillige første år

Nu er det officielt: de nye og endnu ikke færdigskrevne Fælles Mål bliver frivillige i skoleåret 2014-15. "Vi skal sikre, at skoler og lærere har mulighed for at sætte sig ind i de nye mål og arbejdet med læringsmål", siger undervisningsminister Christine Antorini. For reformens nye og fremrykkede fag bliver målene dog bindende allerede det kommende skoleår.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeren har ikke ønsket at kommentere på folkeskolen.dk's artikler om planerne om at udskyde ikrafttrædelsen af de bindende Fælles Mål for fagene. Men nu har ministeriet lagt en nyhed på uvm.dk, som fortæller, at de nye Fælles Mål bliver frivillige det første år.

Udsigt til et frivilligt år med nye Fælles Mål

"De nye Fælles Mål bliver et mere enkelt og brugbart værktøj for lærerne, og vi skal sikre, at skoler og lærere har mulighed for at sætte sig ind i de nye mål og arbejdet med læringsmål. Vi har derfor besluttet at give skoler og kommuner mere tid til det nødvendige udviklingsarbejde", siger undervisningsminister Christine Antorini.

Lærerne kan altså fortsætte med at undervise helt eller delvist efter de gældende Fælles Mål i de fag, der har gældende mål. Men hjemkundskab skifter navn og til madkundskab og får nye Fælles Mål, som bliver bindende fra 1. august. Det samem gælder det nye fag håndværk og design, som erstatter fagene sløjd og håndarbejde og valgfaget medier, der erstatter det gamle fotolære. Og for sprogfagene engelsk, der rykkes frem til 1. klasse, og tysk/fransk, der rykker ned i 5. klasse, er de nye Fælles Mål også bindende, når reformen træder i kraft 1. august.

Det er forligskredsen bag folkeskolereformen, der har besluttet at udskyde implementeringen af de Fælles Mål på initiativ af Venstres Karen Ellemann.

"Det er det eneste fornuftige at gøre", sagde formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forleden til folkeskolen.dk. "Der er lang vej, til de mål er færdige, og det er helt urealistisk, at man som lærer får stukket sådan nogle i hånden, som så skal implementeres fra dag ét. Det kræver et seriøst arbejde, hvor lærerne skal forholde sig til målene".

Faglige foreninger: Der er brug for tid til at indføre nye Fælles Mål

Alle de nye Fælles Mål vil, som det hele tiden har været planen, være klar til skolestart i august 2014, lover Undervisningsministeriet:

"Skoler, der ønsker at anvende de nye Fælles Mål allerede fra skoleåret 2014/15, vil kunne søge Undervisningsministeriet om at bruge målene og kan indgå i et udviklingsprogram, hvor de får vejledning og rådgivning fra ministeriets læringskonsulenter og ressourcecenter. Deres erfaringer vil blive samlet op til brug for de skoler, der først skal anvende målene fra skoleåret 2015/16".