Elever begynder dagen med 20 minutters læsning i alle fag

På Lundskolen i Horsens begynder alle elever dagen med 20 minutters læsning. Lærerne tilrettelægger selv de 20 minutter, så nogle får læst højt, nogle læser matematikopgaver højt og andre igen træner elevernes forståelse af enkelte ord.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lundskolen har længe haft fokus på læsning i de små klasser, men det har været noget, lærerne beskæftigede sig med på forskellige tidspunkter. Nu er det en fælles tid på dagen.

"Ved at samtlige elever starter dagen med 20 minutters læsning, er disciplinen nu lagt i faste rammer, og det er blevet legalt at beskæftige sig med det hver dag", forklarer skolens leder Birgit Bækgaard.

Hun håber, at læsningen vil fastholde især 4.-6. klasses elevernes interesse for at læse.

Skolekonsulent i Horsens Kommune Christina Tagmose mener, at initiativet er et skridt i den rigtige retning, fordi hun mener, at det vil gøre eleverne gladere for at læse.

"Vi ved, at børn på mellemtrinnet begynder at tabe interessen for bøger. Derfor er det nødvendigt med en forebyggende indsats som denne", siger hun.

Læsning i alle fag

På Lundskolen bliver der læsetrænet i alle fag, og lærerne bestemmer selv, hvordan de vil gribe det an.

"Nogle lader eleverne læse matematikopgaver op for at træne forståelsen, andre læser fiktion højt for eleverne, og andre igen vælger at udvikle børnenes ordforråd ved at diskutere ordenes betydning", forklarer skoleleder Birgit Bækgaard.

At få læsning ind som en aktivitet i alle fag er et område, som flere læseforskere beskæftiger sig med. Den norske læseforsker Eva Maagerø forsker i brugen af faglitteratur i skolen.

"Hvert fag har sit eget sprog og sine egne typer tekster, som eleverne skal kende og kunne læse. Derfor er det vigtigt, at der læsetrænes i alle fag", sagde hun, da hun i forrige uge besøgte Danmark.

I Norge har man i 2006 indført, at læsning er alle læreres ansvar, uanset fag.