Per Sand er spændt på at høre Beskæftigelsesministeriets svar

DLF: Lovindgrebet er ulovligt

At fastsætte nye regler om lærernes hviletid via et lovindgreb er i strid med både arbejdsmiljøloven og EU’s arbejdstidsdirektiv, vurderer DLF. Regler om hviletid skal nemlig bero på en aftale mellem lærernes organisation og arbejdsgiverne. Derfor har DLF nu henvendt sig til Beskæftigelsesministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation har skrevet til Beskæftigelsesministeriet. I brevet beder lærerorganisationen om ministeriets kommentar til, hvad der efter DLF's vurdering er en ulovlig fravigelse fra den danske arbejdsmiljølov og EU's arbejdstidsdirektiv. Direktivet siger nemlig, at bestemmelser om hviletid kun kan fraviges ved aftale mellem parterne, og det var som bekendt ikke tilfældet, da regeringen afbrød lærerkonflikten med et lovindgreb, der blandt andet fastsatte nye regler om lærernes pauser, natarbejde, daglige og ugentlige hviletid. 

"Når vi førhen er afveget fra de gængse hviletidsbestemmelser i arbejdsmiljøloven, er det fordi man har aftalt sig ud af det, fordi man synes, at det gav meget god mening. Men lige nu er der jo ingen aftale. Og det er her, vi må vide, hvad beskæftigelsesministeren egentlig har forestillet sig, for den højere lovgivning er jo den, der gælder", siger Per Sand Pedersen, der er formand for organisations- og arbejdsmiljøudvalget i DLF.

Så hvad har lærerne helt konkret på spil her?

"Det handler blandt andet om lærernes daglige hviletid i forbindelse med deltagelse i lejrskoler, hytteture og studie-ture. I Lov 409 står der, at man ser bort fra kravet om daglig hviletid i de sammenhænge, men det er så her, vi siger: jamen, det kan man da ikke bare ensidigt bestemme. Det er da noget, man aftaler sig ud af. Selvfølgelig - hvis alle synes, at det er hensigtsmæssigt - så ser vi bort fra hviletidsbestemmelserne på det her felt, og så får vi måske noget andet på et andet felt. Men pointen er, at den forhandling slet ikke har fundet sted", understreger Per Sand. 

Lærerne bliver ringere stillet end andre Det undrer og ærgrer Per Sand, at DLF ikke blev kontaktet, da man i lovarbejdet stødte på et behov for at dispensere fra hviletidsbestemmelserne.

Bondo om lovindgrebet: Et forrykt forløb

"Hvorfor tager man så ikke kontakt til fagforeningen og siger, kan vi blive enige om at skrive noget andet på det her felt, for det vil jeg da ikke udelukke, at vi kunne være blevet enige om, selvom der ikke var så meget vi kunne blive enige om dengang", siger Per Sand og tilføjer, at lovgivningen på det her område i hvert fald ikke er en måde at ligestille lærerne med andre på arbejdsmarkedet.

"Hvis man hver gang, man render ind i et problem, siger; nå jamen, det dispenserer vi lige fra, så er der ikke meget normalisering i det. På den her måde bliver vi ringere stillet end andre lønmodtagere, der jo ikke skal tåle samme ensidigt besluttede fravigelser fra hviletidsbestemmelserne", slutter han.     

I brevet til Beskæftigelsesministeriet bemærker Lærernes Centralorganisation, at den ny lov træder i kraft d. 1. august 2014,  og LC beder derfor om ministeriets bemærkninger og vurdering af sagen snarest. 

Beskæftigelsesministeriet oplyser til folkeskolen.dk, at man har modtaget henvendelsen fra Lærerforeningens Centralorganisation og nu kigger på den.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Beskæftigelsesministeriet d. 28.november kl. 10.09.  

 

Læs mere

EU-direktivet, hvor paragraf 17 stk. 3 nævnermuligheden for at fravige hviletidsbestemmelerne ved kollektivaftale