Forskning

Funktionen med at kunne zoome ind på skriften, så der kun står få ord på hver linje, hjælper ordblinde elever til at læse bedre med en e-læser.

Ordblinde læser bedre med e-læsere

Digitale e-læsere og tablets kan hjælpe elever, der lider af ordblindhed, til at læse hurtigere og i højere grad forstå, hvad de læser, viser en ny undersøgelse. E-læsere kan zoome ind på ordene, og det er der, humlen ligger, mener forskerne.

Publiceret

Ordblindhed

Ordblindhed er en vedvarende funktionsnedsættelse, som har storekonsekvenser for håndtering af skriftsprog (læsning, stavning ogskriftlig formulering).

Ordblindhed opleves derfor ofte som et stort handicap. Intensivundervisning og it-baserede læse- og staveværktøjer er afgørendefor mennesker med ordblindhed.

Kilde: Socialstyrelsen.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læsebesvær er noget, mange elever kæmper med. Faktisk har op til ti procent af alle mennesker læsevanskeligheder, der opstår direkte fra ordblindhed.

Nu viser en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift »Plos One«, at elever, der har kæmpet med ordblindhed i mange år og ikke længere udvikler sig, kan forbedre både læsehastighed og forståelse ved at bruge e-læsere eller tablets, for eksempel en iPad.

En e-læser er en computer designet til at læse digitale bøger med. Med en e-læser kan man zoome ind på skriften, så der kun står få ord per linje. Og det er lige præcis, når eleverne zoomer ind på ordene, at det hjælper dem med at læse.

Omkringliggende ord er problemet

Forskerne bag undersøgelsen brugte 103 ordblinde gymnasieelever, hvis læsefærdigheder ikke længere forbedredes. Men ved at zoome ind på teksten med e-læserne blev en tredjedel af eleverne betydeligt bedre til både at læse og forstå. Tidligere undersøgelser har vist, at kortere linjer hjælper ordblinde til at læse. Det peger mod, at det er de kortere linjer og ikke nødvendigvis apparatet, der skabte effekten for nogle af de ordblinde.

»Det er vores overbevisning, at e-læsere er effektive for nogle ordblinde, da de har problemer ved at rette deres visuelle opmærksomhed mod de ord, som de har brug for at læse«, siger Matthew H. Schneps, ledende forsker og direktør for Laboratory for Visual Learning på The Smithsonian Astrophysical Observatory, til BBC News.

Mange ordblinde har en forstyrrelse af deres visuelle opmærksomhed. Det gør, at de ikke kan holde fokus på samme måde som andre, når de læser. Så ved at skære omkringliggende ord væk kan man altså hjælpe disse ordblinde, mener forskerne.

»Hvis folk har problemer med at læse, så kan de måske bare nøjes med at zoome ind på teksten, på hvilken computerlignende apparat de end måtte have. Det kunne i princippet også være på en tavle«, siger Matthew Schneps til BBC News.

Læs mere

Læs om undersøgelsen i artiklen »E-Readers AreMore Effective than Paper for Some with Dyslexia«

Powered by Labrador CMS