KL og DLF har holdt fredspibe-møde – dog uden pibe

Lærerformand Anders Bondo Christensen og KL’s formand Erik Nielsen mødtes i formiddag for at genoptage dialogen efter forårets konflikt. Det var Erik Nielsen, der tilbage i september gav Bondo en invitation i form af en fredspibe. I dag var der imidlertid ingen pibe på bordet. Til gengæld havde Bondo et konkret initiativ med til Erik Nielsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra talerstolen på DLF's kongres i september inviterede KL-formand Erik Nielsen sin modpart under forårets lærerkonflikt, Anders Bondo Christensen, til at mødes med ham. Med sig havde Erik Nielsen en fredspibe, som den lokale lærerformand i hans hjemkommune havde foræret ham. Anders Bondo tog med kommentaren "Lige nu er samarbejdet med KL på et nulpunkt, så det kan jo kun gå fremad" imod den symbolske fredspibe-invitation til et kaffemøde.

Knap to måneder senere har de to herrer så holdt møde i dag, men piben havde Erik Nielsen ladet ligge derhjemme.

"Erik sagde selv, at han ikke havde piben med,  og jeg svarede så også, at jeg måske også synes, at den havde set lidt spinkel ud, så måske var det ikke den, vi skulle bygge noget på", fortæller Anders Bondo.

KL-formand byder Bondo på en fredspibe

Ikke bare snak

Hvad han imidlertid håber, der kan bygges videre på, er et konkret initiativ, han har beskrevet for Erik Nielsen i dag.

"Vi vil se, om det kan danne grundlag for, at vi kan snakke sammen videre frem. Vores fokus er lærernes mulighed for at løse den opgave, de har. Kan vi på en eller anden måde få sat noget i værk sammen? Det tror jeg er grundlæggende for, at vi kan lykkes", siger Anders Bondo Christensen. Mere konkret ønsker han ikke at blive om initiativet, men han kan fortælle, at han ikke bad Erik Nielsen om at forholde sig til forslaget på mødet.

"Det vigtige er, at vi har haft det her møde og en dialog. Nu er der i hvert fald en fælles vilje til at prøve at snakke sammen. For at sikre, at det ikke bare er snak, har vi så lavet det her stykke papir. Det er ikke noget der skal forceres på nogen måde. Om det tager en uge eller 14 dage, før KL forholder sig til det, det er ikke afgørende for mig.

KL må kende lærernes situation For Anders Bondo var det vigtigste på dagens møde at få beskrevet for KL-formanden, hvilken situation lærerne og langt hen ad vejen også skolelederne står i lige nu. 

"Der er en stor usikkerhed om, hvad fremtiden bringer. Jeg deltager i rigtig mange medlemsarrangementer og er på vej til et i det nordjyske nu. Selvfølgelig er man stadig vred over det, man oplevede i foråret, men det, der fylder rigtig meget nu, er usikkerheden i forhold til, hvordan fremtiden skal komme til at se ud", siger han og tilføjer:

"Hvis man vil sikre, at der kan foregå en engageret undervisning ude i skolen, så må KL og kommunerne prøve at give lærerne et svar på, hvordan det kan lade sig gøre."

I KL hilser formanden dialogen med Lærerforeningen velkommen.

"Jeg er glad for, at vi er i dialog med hinanden, og vi har haft et fint møde. Vi står over for at gennemføre en omfattende og vigtig folkeskolereform, og her spiller vores mange dygtige lærere en helt afgørende rolle. Derfor ser jeg frem til at videreføre dialogen med Danmarks Lærerforening i den kommende tid", skriver Erik Nielsen i en mail til folkeskolen.dk.

Artiklen er opdateret 8. november kl. 9:45 med kommentar fra Erik Nielsen.