"Med sådan et tiltag kan jeg faktisk ikke længere få øje på vejledningen i folkeskolen", siger formanden for forsamlingen af UU-centre og foorventer, at mange elever må nøjes med elektronisk vejledning

Forudser massefyringer blandt UU-vejledere

Ved første øjekast ligner regeringens udspil til en reform af erhvervsuddannelserne en generel styrkelse af vejledning i folkeskolen. Men ifølge KL betyder retorikken, at der skal spares på vejledningen, og UU-centrene frygter fyringer af 300-400 vejledere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"En tidligere og målrettet indsats for grundskoleelever, der er i risiko for ikke at fortsætte på en ungdomsuddannelse, dels en målretning af vejledningsressourcerne for at tilvejebringe varig finansiering til en prioriteret videreførelse af Ungepakke II."

Sådan står der i regeringens udspil "Faglært til fremtiden". Selvom det umiddelbart lyder til at være en styrkelse af vejledning i folkeskolen, så betyder de linjer ifølge KL, at der skal ske besparelser på vejledningen i folkeskolen.

Reform af erhvervsuddannelserne skal starte med folkeskolen

KL forventer, at Ungepakke 2, som regeringen netop har forlænget, skal finansieres af færre udgifter til vejledning. Ungepakken er en indsats, der skal få flere unge til at starte og færdiggøre en ungdomsuddannelse, og den koster 153 millioner.

 "Vi regner med besparelser på vejledningen. Vi venter stadig på en politisk udmelding om økonomien, men det ligger i reformudspillets retorik, at der skal spares. Samtidig hænger finansieringen af ungepakken i luften. Der mangler 153 millioner", siger chefkonsulent i KL, Jan Bauditz. 

Skolen arbejder tæt sammen med uu-vejlederen

Hvis kommunerne skal flytte 153 millioner fra vejledning i folkeskolen til finansiering af ungepakken, så vil det ifølge formanden for af UU-vejledningscentrene, koste 300-400 vejlederstillinger.

"Det vil være en meget kraftig reduktion af vejledningsindsatsen i Danmark. Med sådan et tiltag kan jeg faktisk ikke længere få øje på vejledningen i folkeskolen", siger formand Mark Jensen. 

Vejledning kan blive elektronisk Med regeringens reformudspil skal vejledning være forbeholdt de elever, der er i tvivl om deres videre uddannelse. Ifølge formanden for UU-centrene vil det betyde, at den brede vejledning i folkeskolen forsvinder. 

"Det kommer meget bag på mig, at målretningen betyder, at der skal fjernes så mange millioner fra vejledningen. De kollektive aktiviteter, hvor vi informerer bredt om uddannelsessystemet og igangsætter processer med uddannelsesvalg i fokus, vil blive skåret væk. De individuelle samtaler indskrænkes til kun at gælde 30 procent-gruppen, nemlig de svageste elever", siger formand Mark Jensen, der tror, at en del af vejledningen i stedet vil blive erstattet af elektroniske hjælpemidler.

Der tages endelig politisk beslutning om besparelsernes omfang, når regeringen har forhandlet finanslov og reformudspillet på plads. Regeringen forventer at have forhandlet udspillet "Faglært til fremtiden" færdigt inden jul.

Powered by Labrador CMS