"Vi har fået mange af programmerne i Robobraille doneret, så vis vi skal sælge tjenesten som et almindeligt hjælpemiddel, får vi en helt anden udgift til licenser, så det vil blive rasende dyrt for brugerne", siger synskonsulent Tanja Stevns.

Prisbelønnet digital tjeneste til svagtseende og ordblinde truet af lukning

Syns- og læsehandicappede står til at miste et hjælpemiddel, som giver let adgang til skriftligt materiale, når støtten fra satspuljen til Robobraille-tjenesten udløber til nytår. Synscenter Refsnæs appellerer til socialministeren om at finde de to millioner kroner, driften koster.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Robobraille er en gratis digital tjeneste, som syns- og læsehandicappede bruger til med et snuptag at konvertere undervisningsmaterialer, avisartikler og pdf-filer til tilgængelige formater, for eksempel punktskrift eller lyd til deres smartphone eller tablet. Tjenesten har modtaget syv internationale priser for at understøtte digital tilgængelighed og inklusion.

Dansk e-mail tjeneste til blinde vinder femte pris på to år

Dansk opfindelse vinder endnu en international pris

Robobraille kom til verden i 2004 ved hjælp af penge fra fonde og drives af Synscenter Refsnæs i Kalundborg. Siden 2008 har tjenesten modtaget to millioner kroner årligt fra satspuljen til driften.

Brugerbetaling i modstrid med betingelserne

Ved den seneste tildeling for to år siden fik synscentret besked på at afsøge alternative muligheder for finansiering. Synscentret har blandt andet søgt midler via de regionale vækstfora og kommunale væksthuse i Region Sjælland og Region Hovedstaden, men en løsning med brugerbetaling og kommunal visitering af borgere til tjenesten vil være i direkte modstrid med betingelserne for den måde, en stor del af teknologien i Robobraille er anskaffet på.

Dansk opfindelse giver gratis hjælp til blinde og ordblinde

"Af hensyn til slutbrugerne har vi fået doneret mange af de programmer, der ligger i Robobraille, så vi kan ikke bare sælge tjenesten som et almindeligt hjælpemiddel. I givet fald ville det blive rasende dyrt for brugerne, fordi vi ville få helt anderledes udgifter til licenser", siger synskonsulent Tanja Stevns fra Synscenter Refsnæs.

Midlerne i satspuljen er øremærket andre formål

Gennem det seneste år har Tanja Stevns fortalt social- og uddannelsesordførere på Christiansborg, at Robobraille lukker til nytår, hvis det ikke lykkes at finde de nødvendige penge til driften. Politikernes reaktioner har været positive, men de har samtidig peget på, at der ikke længere er midler i satspuljen til at støtte Robobraille.

"Partierne bag satspuljen har målrettet midlerne til private, godgørende institutioner, så vi kan ikke længere komme i betragtning. Men Robobraille er berømt viden om i verden som et af de bedste inklusionsværktøjer, så hvorfor lukke tjenesten? Det er ikke et projekt, men et færdigt instrument, så det er alene et spørgsmål, om politikerne vil stille denne ydelse til rådighed for borgerne," siger Tanja Stevns.

En billig måde at hjælpe syns- og læsehandicappede på

Som en sidste krampetrækning appellerer Synscenter Refsnæs til social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) om at finde to millioner kroner til driften af den digitale tjeneste.

"Ordblinde kan få bevilget en it-rygsæk, men visitationen er omkostningstung. Robobraille er en utrolig billig måde at hjælpe synshandicappede og ordblinde på. Vi har ikke mødt politikere, som siger, at tjenesten er en dårlig ide, så det må være et spørgsmål om vilje til at finde pengene", siger Tanja Stevns

I og med at tjenesten er gratis, bliver det ikke registreret, hvem og hvor mange der bruger den, men i gennemsnit bliver Robobraille brugt 1.000 gange om dagen. Hvis den er nede i en time eller to på grund af vedligehold, har Synscenter Refsnæs straks Dansk Ordblindeforening, biblioteket Nota og Instituttet for Blinde og Svagsynede i røret.

"Vi kan se på trafikken, at forbruget falder kraftigt i skolernes ferier, men så snart eleverne er tilbage i skole, stiger det igen", siger Tanja Stevns.

Brugerne bakker synscentret op

Synscenter Refsnæs er ikke ene om at appellere til Annette Vilhelmsen. Med brevet til ministeren følger fire støtteerklæringer.

"Hvorfor skubbe grupper af mennesker med handicap, som kæmper for at være en aktiv og inkluderet del af samfundslivet, længere ud i samfundets periferi? Det giver ikke meget mening", skriver Karen-Dorte Skyggebjerg, formand for Foreningen Danske Døvblinde.

Hendes kollega i Landsforeningen af forældre til blinde, Claus Sørensen, følger samme spor:

"Inklusion er vigtig for os som forældre, og det står også tydeligt på den politiske dagsorden, så derfor undrer det os, at en tjeneste, der netop fremmer inklusion, ikke kan få mulighed for at fortsætte".

Slut med at få læst skilte op

Dansk forening for Albinisme kalder lukningen af Robobraille for et sørgeligt skridt i den forkerte retning.

"Hvis man ser et skilt, kan man i dag tage et billede med sin telefon, sende det til Robobraille og få teksten tilbage i en lydfil, så man kan få teksten læst op (…) Når Robobrailles bevilling ikke opretholdes, skal svagtseende tilbage til at få fremmede til at læse teksten op eller undlade at læse sådanne tekster", skriver formand Claus Hansen.

Ordblind bruger føler sig ikke længere handicappet

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark citerer i sin støtteerklæring en bruger, som lærte at bruge Robobraille i gymnasiet.

"Jeg blev trænet i at konvertere alle mine dokumenter til lydfiler, som jeg så kunne lytte til så mange gange, jeg havde brug for. For første gang i mit liv, var jeg i stand til at studere ligeså hurtigt som mine klassekammerater. At være dyslektiker betyder, at jeg har svært ved at læse og stave, men med Robobraille føler jeg mig ikke længere handicappet, jeg føler mig stærkere".

Via linket til højre kan du læse brevet til Annette Vilhelmsen og de fire støtteerklæringer. Der er også et link til Robobraille.

Læs mere

Robobrailles brev til Annette Vilhelmsen inklusivestøtteerklæringer

 

Robobraille