Fyrede talepædagoger får erstatning for aldersdiskrimination

Når der skal skæres i medarbejderstaben, må man ikke prikke de ældste medarbejdere med den begrundelse, at man gerne vil have en bred alderssammensætning i medarbejdergruppen. Danmarks Lærerforening har nu vundet en sag i Ligebehandlingsnævnet for to fyrede talepædagoger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Aldersmæssig og kønsmæssig spredning i gruppen" var én af begrundelserne for, at det netop var henholdsvis en 60-årig og en 64-årig audiologopæd ved et kommunalt kommunikationscenter, der blev afskediget, da centrets børneteam havde mistet en række af sine opgaver.

Ældre speciallærere føler sig presset til at gå før tid

Allerede ved anvendelsen af hensyn til aldersspredning og tanker vedrørende generationsskifte er der skabt en formodning om, at der er sket aldersdiskrimination. Det følger af præmisserne i en Højesteretsdom fra 2012, skriver Ligebehandlingsnævnet i sin afgørelse.  Og hvis den, der føler sig krænket, kan påvise omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der udøves forskelsbehandling, så påhviler det modparten at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Eftersom de afskedigede  - bortset fra en tjenestemandsansat - var de ældste i teamet, og aldersmæssig spredning blev nævnt blandt begrundelserne, så var det altså kommunen, der skulle dokumentere, at den ikke diskriminerede. Det er ikke sket, konkluderer nævnet. 

Den 64-årige har arbejdet som talepædagog i kommunen siden 1997, den 60-årige siden 2000. Længden af deres ansættelse har spillet ind på nævnets fastsættelse af erstatningsbeløbet på henholdsvis 360.000 kroner til den 64-årige og 285.000 til den 60-årige.

Se link til afgørelserne til højre.

Læs mere

Afgørelse vedr. talepædagog født i1951

Afgørelse vedr. talepædagog født i 1947