Anmeldelse

Lydlet læsning - letlæsningsserie

Lydlet læsning - et stjerneskud til indskolingen

I disse bøger samarbejder illustrationer og tekst om historierne på en måde, så historierne kan være både læsevenlige og spændende, uden at de bliver sprogligt ukorrekte eller fortænkte.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter mange kedelige letlæsningsbøger og tilsvarende kedelige læseresultater tog forlagene fat og fik forbedret udgivelserne, så selv en "Grøn Dingo" fik et spændende indhold og blev opbygget som en stor roman. Siden steg behovet for endnu lettere bøger, og Merete Ross stod for de glimrende udgivelser af "Lydret Dingo". Senere har Lene Møller skrevet fire små lydrette læsebøger, der også fanger begynderlæserne.

Fakta:

Titel: Lydlet læsning - letlæsningsserie

Forfatter: Grete Wiemann Borregaard, Tove Krebs Lange

Serie: Lydlet læsning

Forlag: Dansklærerforeningen

Nu er Dansklærerforeningen så kommet på banen med tre gange seks - ikke lydrette, men lydlette - bøger, der er beregnet til tre forskellige faser fra slutningen af børnehaveklassen til slutningen af 1. klasse. På bagsiden af hver bog kan man se bogens persongalleri, og sidst i bogen er der en liste, en ordsøjle, med nogle af de ord, man møder i bogen.

Bøgerne er udarbejdet med en fod i forskningen og en fod i praksis i et samarbejde mellem Grete Wiemann Borregaard  og den fortrinlige tegner Tove Krebs Lange. I dette tilfælde betyder det, at illustrationer og tekst samarbejder om historierne, så de kan være både læsevenlige og spændende, uden at de bliver sprogligt fortænkte eller ukorrekte. Der er udarbejdet et tilhørende kopiark, som kan printes gratis fra Dansklærerforeningens hjemmeside.

Bøgerne foregår i et tivoli, og hovedpersonerne er to drenge, Kim og Cato, og to piger, Tea og Dina. Børnene er venner eller i familie med de mennesker, der arbejder som sælgere eller artister i tivoliet. Der er alt fra issælger og tryllekunstner til lommetyv. Børnene er almindelige, glade og aktive, og selv om de har det sjovt og spændende, fordi de lever i et tivoli og blandt andet træner deres egen slange, forholder de sig også til rigtigt og forkert og til hinanden.

Sammen med bøgerne har Dansklærerforeningen udgivet en pjece med en artikel om den faglige baggrund for udarbejdelsen af bøgerne. Den kan anbefales til skolebibliotekarer, læsevejledere og dansklærere, der beskæftiger sig med målgruppen.