Anmeldelse

Læringsmål og læringsmåder

Det ender med en aha-oplevelse

Bogen fortæller ikke bare om undervisningsdifferentiering, den praktiserer det selv. Og det er rigtig godt!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oplæring i undervisningsdifferentieringens kunst gøres her på fornemmeste vis ved brug af det mest oplagte - nemlig differentieret undervisning. Bogen er skrevet i et let og tilgængeligt sprog, som både beskriver helt i detaljen og opfordrer til eftertanke.

Fakta:

Titel: Læringsmål og læringsmåder

Forfatter: Bodil Nielsen

ISBN: 9788702141689

Pris: 149

Sider: 100

Serie: Gyldendals Lærerbibliotek

Forlag: Gyldendal

For den helt grønne lærerstuderende, som ikke har erfaringer fra egen praksis, leveres der adskillige eksempler, ideer og stof til eftertanke. Læreren med stor erfaring vil i en vis udstrækning tænke: Ja, det vidste jeg godt, men lad den synke ind, og læs videre, for bogen giver stof til eftertanke. Stof, som skal få selv den mest selvbevidste lærer til at kigge indad og efterrationalisere over sin undervisning. Dette gør bogen ved om og om igen at stille spørgsmål: til målet, midlet og ikke mindst evalueringen.

De konkrete eksempler og illustrationer giver læseren håndgribelige metoder og ideer, som kan overføres direkte til praksis. De serveres på forskelligartede måder, der er forklaringer på flere måder, illustrationer, skemaer, diagrammer og så videre. Pludselig går det op for en, at man selv, i læsende stund, er udsat for undervisningsdifferentiering.

Principperne folder sig langsomt ud. Målet med bogen er tydeligt: Lærerne og de lærerstuderende skal lære at udføre differentieret undervisning uanset forudsætninger. Midlet er at støtte og udfordre alle efter niveau til at lære mest muligt og nå målet. Præsentationen af overvejelser, redskaber og konkrete eksempler regner ned over læseren. Disse forklares på adskillige forskellige måder og toppes med kategorien ”til overvejelse” til at udfordre den, der nærmer sig målet. Kort sagt: Hjælp til selvhjælp. Når evalueringens time er kommet, så fungerer det. Den røde tråd ved at lære om differentieret undervisning ved selv at blive udsat for det er interessant. Denne differentierede undervisning kan til tider virke langsommelig og forvirrende, men ender altid med en aha-oplevelse.

Opbygningen er intelligent, sproget tilgængeligt og enormt praksisorienteret. Læringsmål og læringsmåder er særdeles velegnede for alle, der kunne bruge en håndsrækning til at forme en undervisning, hvor alle kan være med, og til den, der mangler inspiration. Undervisningsdifferentiering er et vigtigt princip at trække med ind i den danske folkeskole, der står i inklusionens tegn og skal skabe optimal læring for alle.